Brailleliga over winkelen tijdens corona: "Tastzin vervangt zicht, niets mogen aanraken is bijna onhaalbaar"

woensdag 20 mei 2020 - 11:10
Getty Images
Gaan winkelen is een kluwen van ingewikkelde maatregelen geworden. Laat staan dat je blind of slechtziend bent. Volgens de Brailleliga had de overheid meer kunnen doen voor mensen met een visuele handicap.

“Er is heel wat misgelopen aan het begin van de lockdown", vertel Marie Jeanne Nachtergaele van de Brailleliga bij De Inspecteur. "Tot op de dag van vandaag zijn er nog heel veel onduidelijkheden. Onze overheid heeft zeer weinig rekening gehouden met personen met een visuele handicap. Wij hebben, samen met andere organisaties, heel wat signalen gegeven aan de overheid en de media, maar zonder succes.”

Heel wat maatregelen maken, bijvoorbeeld winkelen, extra moeilijk voor blinden en slechtzienden. “Je mag bijvoorbeeld niets meer aanraken in de winkel. Of toch zo min mogelijk. Maar wanneer je geen beroep kan doen op je zicht, is je tastzin een héél belangrijk zintuig. Maar dingen aanraken kan en mag niet meer, maar dat is voor onze mensen heel moeilijk, zelfs onhaalbaar. Wij hebben, meer dan anders, hulp nodig van andere mensen.”

Hulp aanbieden aan blinden of slechtzienden én afstand bewaren: het is allemaal ingewikkeld.

Marie Jeanne Nachtergaele

Schroom

En daar knelt het schoentje. "Vaak is het geen kwestie van niet willen helpen. Maar mensen hebben vaak een bepaalde schroom of schrik om blinden hulp aan te bieden. In deze coronacrisis twijfelen mensen nóg sneller en vaker om hulp aan te bieden. Maar blinden of slechtzienden zijn dan ook misschien een beetje bang om hulp te aanvaarden in deze periode. ’t Is allemaal zo veel ingewikkelder als je afstand moet houden en niet te dicht bij elkaar mag staan. Wij kunnen die afstand soms ook niet zo goed inschatten en komen dan onbewust te dicht bij iemand staan. Spreek een blinde of slechtziende dan gerust aan. Wij rekenen echt op de burgerzin. Vertel hen dat het beter zou zijn als ze een stap naar links of rechts zouden zetten. Of waar de wachtrij begint en hoeveel mensen ze voor hen staan. Zo’n kleine dingen helpen blinden en slechtzienden al enorm vooruit."

Goede afspraken, goede vrienden

Ook winkeliers kunnen een handje helpen. "Mensen met een visuele handicap gaan vaak naar dezelfde, vertrouwde winkels. Omdat ze daar het beste geholpen worden. Blijf dat ook zeker doen en maak goede afspraken. Misschien kunnen bestellingen per telefoon doorgegeven worden. Dat kan in deze periode makkelijker zijn voor de consument én de winkelier. Blinden en slechtzienden zullen zich perfect aan de gemaakte afspraken houden."

"Moest de overheid nu nog in actie schieten, dan is dat toch redelijk laat. Veel is al achterhaald. Er zijn heel wat dingen die, zelfs al van vóór de coronacrisis, beter kunnen en moeten. Er is geen uniformiteit in de oplossingen en regels, het is een allegaartje. Vaak gebruiken ze moeilijke en ingewikkelde taal. Ze moeten veel concreter zijn. Zo zijn de regels ook niet voor interpretatie vatbaar. Duidelijke, eenvoudige taal: dat zou al heel veel helpen."

Op de website en de Facebookpagina van de Brailleliga vind je meer coronatips voor blinden en slechtzienden

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!