Branddekens en frituurvet: Lees de verpakking!

donderdag 22 december 2016 - 13:20
branddeken
Branddekens niet geschikt voor frituurbranden moeten dat melden op verpakking. En de gemaakte afspraken renderen.

De voorbije jaren was er heel wat te doen over branddekens en hun doeltreffendheid bij frituurbranden. Die liet heel wat te wensen over bleek uit verschillende testen die werden gedaan. Daarom sprak Minister van Consumentenzaken Kris Peeters af met de producenten dat er daarover melding moest gemaakt worden op de verpakking. Deden ze dat niet dan moesten ze hun product uit de winkelrekken nemen. Maar komen de producten die belofte na?

Ja!

Er werden het voorbije jaar door de Economische Inspectie 110 winkels bezocht en gecontroleerd. Daaruit bleek dat de afspraken zeer goed worden nageleefd. 2819 branddeken waren conform de regels en amper enkele tientallen werden vernietigd, teruggeroepen of opnieuw naar de leverancier gestuurd. Je kan er dus vanuit gaan dat als je in de winkel een branddeken koopt dat niet geschikt is voor frituurbranden, dat duidelijk vermeld staat op de verpakking.

Internet

Branddekens die je koopt via het internet vormen nog wel nog een probleem. Daar is het moeilijk na te gaan of de vermelding erop staat of niet. Let daar dus zeker mee op, zegt Minister Peeters, en probeer ook daar zeker eerst naar de verpakking te kijken. Al levert dat dus niet altijd 100% zekerheid op.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!