Brood zelf bakken: niet altijd goedkoper

donderdag 28 november 2013 - 08:15
Brood zelf bakken: niet altijd goedkoper
Inspecteur Decaluwé heeft de voorbije dagen naar jouw dagelijks brood gepolst op onze website. Hij wilde graag weten waar jij jouw brood haalt.

Inspecteur Decaluwé heeft de voorbije dagen naar jouw dagelijks brood gepolst op onze website. Hij wilde graag weten waar jij jouw brood haalt. En toch wel opvallend, iets meer dan 2 op de 10 maakt zijn brood zelf.


Gezondheid

Brood dat je zelf bakt is even voedzaam als een brood dat je koopt, de voedingswaarde is dezelfde. Een wit brood dat je zelf bakt zal dus weinig verschillen van een wit brood dat je bij de warme bakker koopt of in de supermarkt.

Wel speelt het soort brood dat je koopt een rol. Volkorenbrood is gezonder dan wit brood, omdat er meer vitamine C, mineralen en voedingsvezels in zitten.

Assortiment

Je hebt aan de ene kant de ‘all-in-mixen’. Daar moet je alleen nog wat water bij doen en enkele uren later komt jouw brood kraakvers uit jouw broodmachine.

Maar er is ook een assortiment broodbakproducten waar je zelf nog de vetstof, de gist, het zout én het water moet bijdoen. Iets meer werk dus.

En je kan ook volledig zelf aan de slag gaan met meel dat jij kiest, zoals voltarwemeel of rogge of boekweit.

De ene broodbakmix is de andere niet

All-in-mixen zijn meestal het duurst, maar ook daarvoor betaal je in de ene winkel een andere prijs dan in de andere.

Dat de ene mix duurder is dan de andere kan te verklaren zijn door de kwaliteit van de bloem. Bloem is een afgeleide van tarwe en het eiwitgehalte van het tarwe is zeer belangrijk, want die bepaalt de bakwaarde van het product. Brood is een redelijk volumineus product en het zijn de tarwe-eiwitten (of gluteneiwitten) die bepalen hoe goed je brood rijst.

De smaak is natuurlijk ook van belang. En die kan weleens verschillen van broodmix tot broodmix.

Sommige Europese supermarkten hebben eenzelfde assortiment broodbakproducten in alle landen waar de keten actief is. Dat betekent dat de producten minder afgestemd zijn op lokale smaakvoorkeuren. Duitsers zijn bijvoorbeeld gek op compacte broden op basis van zuurdesem. En die lichtzure smaak vinden wij dan vaak niet zo lekker.

Dus je kan zelf wat uitproberen om te kijken of de goedkoopste broodbakproducten ook de lekkerste zijn. Misschien wil je gerust wat meer betalen voor een resultaat dat helemaal jouw ding is.

Goedkoper dan de warme bakker

Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.

De volgende aspecten spelen wel een rol:

  • de broodmix die je gebruikt, of de reeks broodbakproducten (bloem, gist, vetstof…)
  • de kost van de broodbakmachine
  • het verbruik van elektriciteit tijdens het bakken (hoewel dat verwaarloosbaar is en voor een brood maar enkele eurocenten zou bedragen)
  • de prijs van het water dat je toevoegt

Volgens Marc Thoné van Aveve kost een zelfgebakken ‘normaal’ brood je in totaal ongeveer € 1,70 à € 1,80. Hij maakt de volgende berekening:

- € 1,20 (een all-in-mix kost gemiddeld € 6 voor 2,5kg. Dat betekent dat je voor één brood € 1,20 betaalt aan grondstoffen (voor een brood heb je 500 gram mix nodig)
- € 0,375
de kost van de broodbakmachine die je kan afschrijven: als je een toestel koopt van € 75 en je gemiddeld 2 broden per week bakt (of zo’n 200 broden per jaar)*
- de kost van het water
- de kost van het elektriciteitsverbruik

Specialere broden zoals waldkornbrood, glutenvrij brood of biobrood kosten natuurlijk wat meer.

Jij bent bakker

Een zelfgebakken brood is dus even gezond als een brood van de warme bakker én goedkoper. Máár, of het ook zo lekker is, da’s natuurlijk een andere vraag.

Want brood bakken is natuurlijk niet zo simpel en kan – zeker in het begin – wat werk en oefening vragen.

Je mag ook niet verwachten dat een brood dat je zelf bakt identiek is aan een brood dat je bij de warme bakker vindt.

Ook moet je er wel wat tijd voor hebben. Het duurt enkele uren voor het brood klaar is en dan moet je het brood laten afkoelen. Je moet het zelf snijden, en het opruim- en afwaswerk is natuurlijk ook voor jou, want jij bent nu de bakker.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!