Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Buitenlandse Zaken: "Controleer reisadvies regelmatig, repatriëring enkel mogelijk in uitzonderlijke situaties"

di 23 jun. - 6:59

Het was toch even schrikken het afgelopen weekend, die snelle opflakkering van het coronavirus in Duitsland. Zo snel kan het dus gaan. Van een situatie die onder controle lijkt, naar één die opnieuw uit de hand loopt. Het is meteen ook een waarschuwing voor iedereen die de komende dagen of weken op reis is.
© Photo by Holly Mandarich on Unsplash

Stel dat je ergens op reis bent en er is plots terug een opflakkering. Kom je dan gewoon best zo snel mogelijk week naar huis? "Ten eerste is het kwestie van gezond verstand", zegt Karl Lagatie, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. "Hygiëne- en afstandsmaatregelen moeten altijd nauwlettend gevolgd worden. Dat is zo in België en dat verdwijnt niet wanneer je de grens over rijdt. Vergeet ook zeker niet de lokale maatregelen, die misschien net iets anders dan thuis zijn. Vraag eventueel de nodige info bij je verblijf of hotel. Ben je risicopatiënt, dan vraag je misschien best ook op voorhand raad aan je huisarts."

"Bekijk onze reisadviezen op zeer regelmatige basis. We hebben het reizigers makkelijk gemaakt en werken nu met een soort verkeerslicht. Daardoor kan je in één oogopslag zien hoe ’t staat voor jouw bestemming. Groen licht betekent dat er geen extra voorwaarden zijn. Oranje betekent dat toeristen toegelaten zijn, maar dat er specifieke regels zijn zoals bijvoorbeeld 14 dagen quarantaine. Rood licht betekent dat je als toerist voorlopig niet welkom bent in dat land. Een advies is natuurlijk niet bindend, je kiest zelf welke risico's je wilt nemen. Niet noodzakelijke reizen buiten die 32 Europese landen blijven voorlopig wel verboden. Maar de kans is groot dat dat de komende weken gaat versoepelen."

Ook al ben je ontspannen op vakantie, verlies de coronaregels niet uit het oog.

— Karl Lagatie | woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

"Reiziger moet eerst zelf een oplossing proberen zoeken"

Reizigers registreren zich ook best via Travellers Online. "Zo weten onze diensten waar en hoeveel landgenoten zich ergens bevinden. Zo kunnen we ook, indien dat nodig is, zeer gericht en concreet met hen communiceren. In geval van een eventuele nieuwe corona-uitbraak zullen we dat kanaal ook zeker gebruiken. Daarom dus de warme oproep om je voor vertrek te registreren."

In maart en april was het niet altijd even simpel om Belgen te repatriëren vanuit het buitenland. Wat als je deze zomer ergens vast komt te zitten? Reken er dan niet op dat België je zomaar terug zal halen naar ons land. "In de eerste plaats is het aan de reizigers zelf om een oplossing te vinden. Het is pas in zeer uitzonderlijke situaties, zoals dit voorjaar, dat Buitenlandse Zaken tussenkomt. Een repatriëring is altijd de allerlaatste stap in het crisisbeheer. Nu kunnen we moeilijk zeggen dat we van niets weten en dat een eventuele nieuwe uitbraak van het coronavirus onverwacht is. Onze ambassades en consulaten blijven ter beschikking staan Belgen die in het buitenland in de problemen zouden zitten."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet