Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Cadeautjes: wat met garantie en kan je omruilen?

di 18 dec. - 7:25

Lydia uit Kessel-Lo twijfelt nog over het kerstcadeau van haar zoon. Ze wil hem graag een koffiemachine cadeau doen, maar wil weten of ze het garantiebewijs of kassaticket er moet bij stoppen. Want da
Garantie op cadeautjes en omruilen

Lydia uit Kessel-Lo twijfelt nog over het kerstcadeau van haar zoon. Ze wil hem graag een koffiemachine cadeau doen, maar wil weten of ze het garantiebewijs of kassaticket er moet bij stoppen. Want dan weet hij hoeveel ze heeft uitgegeven, en dat wil ze liever niet.

Dat kassaticket of garantiebewijs heeft de zoon van Lydia wel nodig als het apparaat stuk gaat. De verkoper zal meestal een bewijs vragen dat je het toestel bij hém hebt gekocht.

In België heb je een wettelijke garantie op consumptiegoederen van 2 jaar en dus ook op cadeaus. Binnen die periode moet de verkoper het kosteloos herstellen of vervangen. Tijdens de eerste 6 maanden van die 2 jaar wordt er trouwens van uitgegaan dat het gebrek al bij de levering aanwezig was.

Wanneer herstelling of vervanging niet mogelijk is, dan wordt het contract ontbonden: de consument geeft het goed terug aan de verkoper en krijgt zijn geld terug, dus de prijs van het goed min een eventuele vergoeding voor het gebruik ervan.

Lydia heeft 3 mogelijkheden als ze niet wil dat haar zoon of haar andere kinderen weten hoeveel de koffiemachine gekost heeft, zegt professor consumentenrecht Reinhard Steennot.

  • Ze kan het garantiebewijs gewoon zelf bewaren voor haar zoon als er iets misloopt
  • Ze kan aan de winkelier vragen om een garantiebewijs zonder prijs af te printen en zelf het kassaticket met de prijs bijhouden
  • Of ze kan de prijs gewoon schrappen


Maar in dat laatste geval neemt Lydia best een kopie van het originele kassaticket. Want als de verkoper het apparaat niet kan herstellen of vervangen, moet hij Lydia terugbetalen. Maar dan moet hij wel de originele prijs van de koffiemachine kennen.

Maar wat als de zoon van Lydia de koffiemachine gewoon niet mooi vindt, kan hij die dan gewoon omruilen? Niet altijd, vertelt Edith Appelmans van het Europees Centrum voor de Consument.

Geen enkele winkel is wettelijk verplicht om een cadeau om te ruilen tegen geld of een ander product van dezelfde waarde. In de praktijk staan de meeste winkeliers het wel toe binnen een bepaalde termijn. Vaak vermeldt de winkel op het kassaticket hoeveel dagen je de tijd hebt om te ruilen. Lydia kan dus best op voorhand navragen welke regels de winkel toepast.


Kerstshoppen op internet

Omruilen in een gewone winkel hangt dus af van de goodwill van de verkoper, maar op het internet kan je sowieso omruilen. Op Belgische webshops heb je een herroepingsrecht van 14 dagen vanaf de levering van het goed. Binnen die termijn kan je het aangekochte goed terugsturen.

Er zijn wel enkele uitzonderingen op dat herroepingsrecht. Zo geldt het niet voor dingen die je op maat laat maken, kledij bijvoorbeeld. En een cd of een dvd mag je niet eerst beluisteren of bekijken om hem daarna terug te sturen.

Let wel op: je mag het product dat je op een webshop hebt aangekocht wel testen tijdens de bedenktermijn, maar niet uitvoerig gebruiken. Een televisie bijvoorbeeld mag je aanzetten, maar je mag niet 10 dagen televisie gaan kijken. Doe je dat wel, dan moet je een gebruiksvergoeding betalen als je het toestel terugstuurt.

Als je wil weten of een webshop betrouwbaar is, raadpleeg je best de “shopping assistant” van Howard.


Cadeaubon

Iedereen heeft het al wel eens gedaan: een cadeaubon geven als kerstcadeau omdat je helemaal geen inspiratie hebt. Maar let op, want vaak kan je die cadeaubonnen niet gebruiken tijdens de soldenperiode. Winkels weigeren vaak cadeaubonnen tijdens de koopjes omdat ze al een percentje hebben gegeven op de klantenkaart bij de aankoop van de bon. Ze mogen dat wettelijk gezien ook weigeren, maar… enkel als het duidelijk vermeld staat op de bon. Dat geldt trouwens ook voor andere algemene voorwaarden zoals de duurtijd van een bon en mogelijkheden om de bon te ruilen. Kijk dus goed de kleine lettertjes na op de bon of vraag het even na in de winkel voor je de bon koopt!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet