Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Cash geld desinfecteren: is dat nuttig?

wo 25 mrt. - 10:59

Het Coronavirus roept nog steeds veel vragen op. Is het nuttig om cash geld te verhitten in de oven? En waarom wordt niet iedereen getest op het virus? Koen Wauters, wetenschapsjournalist bij VRT NWS geeft antwoord op enkele coronavragen.

Cash geld desinfecteren?

Tijdens de coronacrisis wordt opgeroepen om zoveel mogelijk elektronisch te betalen en dus cash te vermijden. Wie toch cash geld aanneemt of uitgeeft, dient onmiddellijk zijn handen te wassen. Luisteraar Timothy desinfecteert al z'n cash geld in de oven op 150 graden Celsius en legt het daarna onder een UV lamp. "Maar dat is niet nodig", vertelt Koen Wauters.

"Het coronavirus heeft mensen nodig om te overleven. Op geld overleeft het niet langer dan 24 uur, dus desinfecteren hoeft niet. Het volstaat als je je handen wast nadat je in contact bent gekomen met cash geld. Iets verhitten en onder een UV-lamp leggen, is wel een goede methode om iets te desinfecteren maar bij cash geld is dat niet nodig."

Mensen die het coronavirus al gehad hebben, zijn niet perse immuun voor het leven

— Koen Wauters

Een blijvertje? 

In de Zevende dag vertelde Marc Van Ranst dat het coronavirus een blijvertje zou kunnen zijn, maar kunnen wetenschappers dat nu al met zekerheid zeggen? "Wetenschappers als Van Ranst weten dat nog niet zeker, aangezien het een nieuw virus is. De meeste virussen kennen wij onder de vorm van een milde verkoudheid. Die virussen zijn blijvend en gaan de wereld rond. Denk maar aan het griepvirus. Dat komt tijdens de winter in het noordelijk halfrond bij ons en verdwijnt in de zomer naar het zuidelijk halfrond. Het virus herhaalt zich elk jaar", vertelt Wauters.

"Mensen die het coronavirus al gehad hebben, zijn dus niet perse immuun voor het leven. Virussen muteren naar een andere vorm. Dat heeft als gevolg dat je dus niet beschermd bent tegen die nieuwe vorm. Wetenschappers zoeken daarom volop naar een vaccin tegen het Coronavirus in de hoop dat we er klaar voor zijn als het virus terugkomt." 

Er is te weinig testcapaciteit om iedereen te testen op COVID-19

— Koen Wauters

Malariageneesmiddel

Bepaalde malariageneesmiddelen zouden helpen tegen Corona en worden nu gebruikt in ziekenhuizen. "Het meest bekende medicijn dat getest wordt tegen het coronavirus is Chlorequine", vertelt Wauters. "Het is een medicijn dat weinig bijwerkingen kent, maar de werkzaamheid tegen het virus is nog niet wetenschappelijk bewezen. Het is daarom ook niet zomaar te verkrijgen in de apotheek. De overheid wil voorkomen er een stormloop ontstaat in de apotheken zoals al eerder het geval was bij geneesmiddelen als Paracetamol en Perdolan." 

Waarom wordt niet iedereen getest?

Niet iedereen die symptomen van COVID-19 vertoont, wordt officieel getest. Hen wordt opgedragen om in quarantaine te blijven. Dat levert soms problemen op, aangezien sommigen bijvoorbeeld een kind hebben dat in het ziekenhuis ligt en het daardoor niet mogen zien. "Toch kunnen zij niet eisen om getest te worden", zegt Wauters. "Er is te weinig testcapaciteit. Daarom wordt er voorrang gegeven aan mensen wiens symptomen zo ernstig zijn dat een ziekenhuisopname vereist is. Het is belangrijk om coronapatiënten te kunnen scheiden van andere patiënten in ziekenhuizen. Je wil niet dat een coronapatiënt terecht komt op de hartafdeling."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet