Cashless parkeergeld betalen: wettig of niet?

vrijdag 12 oktober 2018 - 08:41
Parkeerbedrijven zetten parkeerwachters onder druk om zoveel mogelijk parkeerbonnen uit te schrijven. Dat leerden we deze week van het reportagemagazine Pano op één.
In die reportage werd ook gezegd dat cashless betalen aan parkeermeters de norm zal worden. Maar had minister Kris Peeters niet gezegd dat dat onwettig is?

Parkeerexpert Luc Van den Berghe voorspelt in de Pano-reportage: "Ik voorspel dat het zogenaamde cashless betalen, waarbij we enkel met de bankkaart of sms of app gaan betalen, dat dit algemeen erdoor komt. Dat impliceert dat de muntbetalingen zullen verdwijnen." Nochtans zei minister van consumentenzaken Kris Peeters in december 2017 bij De Inspecteur dat alleen cashless betalen een probleem is. Want een Europese verordening voorziet dat de euro een wettelijk betaalmiddel is. De euro kan dus nooit geweigerd worden. "Er is een probleem," zei minister Kris Peeters toen.

De minister ging daarover een brief schrijven aan de Vereniging voor Steden en Gemeenten. Om aan de steden en gemeenten te vragen te zorgen dat je altijd met cash geld kan betalen aan parkeermeters. Zodat de wet wordt nageleefd. 

Steden en gemeenten betwisten de wet

Minister Peeters heeft intussen een antwoord gekregen van de steden en gemeenten. Zij betwisten het feit dat je cash geld niet mag weigeren. "Dit moeten we uitklaren," zegt Peeters. "Het kan niet dat de Nationale bank en de administratie economie enerzijds en de steden en gemeenten anderzijds elkaar tegenspreken."

De steden en gemeenten zijn dus niet van plan om overal weer muntjes toe te laten in hun parkeermeters. Dat brengt volgens hen trouwens extra kosten met zich mee. 

Benieuwd naar het vervolg...

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!