Contactloos betalen: veilig of niet?

maandag 9 oktober 2017 - 08:03
Als je onlangs een nieuwe bankkaart kreeg is de kans groot dat jij ook al contactloos kan betalen.

Contactloos betalen? 

Als jouw bankkaart al het contactloos betalen logo heeft, of als je een smartphone hebt met een NFC chip, dan kan jij al contactloos betalen. Je moet je kaart of je telefoon enkel naast een terminal houden die ook al is uitgerust met de technologie. 

Maar is dat allemaal wel veilig? 

Volgens de Internet recherche van de Federale Politie en Febelfin wel. Als je minder dan 25€ moet betalen hoef je geen pincode in te geven, maar eens daarboven wel. Bovendien kan je -zelfs met kleine bedragen- niet meer dan 50€ contactloos uitgeven per dag òf je moet ook daar weer je pincode ingeven. 

Het is ook zo dat je met je kaart of telefoon héél dicht tegen een lezer moet komen eer het werkt, dus het is niet zoals wifi-signalen of zo die gewoon in de lucht hangen. 

In principe zou een crimineel perfect een bankcontact-toestel kunnen aanschaffen en mensen contactloos kunnen zakkenrollen, maar omdat de opbrengst per keer eerder klein is (25€), de dief heel dicht bij jouw kaart moet komen én dan nog eens een heel netwerk zou moeten opzetten om het geld via bankrekeningen weg te sluizen lijkt het geen winstgevende criminele activiteit. Bij de politie werden er in ieder geval nog geen misbruiken gemeld

Meer info op de website van Febelfin

Huis-, tuin- en keukentruckje

Als je zilverpapier rond je bankkaart wikkelt dan kunnen de NFC-stralen er niet door! Of je kan natuurlijk ook gewoon aan je bank vragen om het contactloos betalen uit te schakelen als je het niet wilt gebruiken. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!