Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Contactopsporing coronapatiënten kampt met kinderziektes: "Enerzijds technische problemen, anderzijds niet altijd medewerking van patiënten"

di 19 mei - 5:52

De contactspeurders zijn intussen ruim een week aan het werk. Ze bellen met mensen die positief testen op corona om zo in kaart te kunnen brengen met wie ze allemaal contact hebben gehad. Maar het callcenter kampt met enkele problemen. Joris Moonens van het Agentschap Zorg & Gezondheid geeft uitleg bij De Inspecteur.

De coronacontactspeurders zijn sinds maandag 11 mei aan de slag. Ze bellen mensen op die positief testen op corona. Ze stellen samen een lijst op van de contacten van de besmette persoon. Die mensen worden op hun beurt weer opgebeld om te kijken of ze ook symptomen vertonen. Als er sprake is van innig contact, dan moet deze persoon twee weken in quarantaine. Maar na ruim een week worden er toch wat problemen gemeld. "Enerzijds zijn er soms technische problemen bij het call center, anderzijds willen niet alle contacten meewerken. Patiënten willen soms niet al hun contacten doorgeven." zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg & Gezondheid.

Stappen in foute volgorde

Dimitri meldt een bijzonder probleem aan de redactie van De Inspecteur. Hij is vorige week getest op corona, maar nog voor het resultaat van zijn test binnen was, kreeg hij al telefoon van de contactspeurders. Vervolgens kregen ook alle mensen met wie Dimitri in contact was geweest telefoon. Uiteindelijk bleek de test negatief, maar intussen waren er wel al veel mensen ongerust gemaakt. "Dat is inderdaad niet de bedoeling" geeft Joris Moonens toe.

"Hier kunnen twee oorzaken. Het kan om een technisch probleem gaan. Maar het kan ook zijn dat de huisarts van Dimitri het onderzoek al heeft opgestart voordat de resultaten binnen zijn. Dat kan gebeuren wanneer een dokter denkt dat de kans op besmetting heel groot is."

Wordt je getest, maak dan zelf al een lijst met contacten op. Dat vergemakkelijkt de opsporing moest je positief testen.

— Joris Moonens, Zorg en Gezondheid

Normaal gezien wordt het contactonderzoek pas opgestart nadat iemand een positief resultaat heeft gekregen. "Maar je kan zelf al stappen ondernemen. Het is handig als je al een lijst van contacten opstelt nog voor je je resultaten ontvangt. Is de resultaat dan positief, dan kunnen de coronaspeurders snel aan het werk gaan." 

Medewerking is belangrijk

Volgens Joris Moonens zijn er ook veel mensen die weigerachtig staan tegenover het delen van hun contacten. "Mensen zijn bijvoorbeeld bang dat ze een boete zullen krijgen wanneer blijkt dat ze met meer mensen dan toegestaan contact hebben gehad. Of ze voelen zich beschaamd omdat ze positief getest zijn. Toch is het belangrijk om mee te werken. Alleen door snel en gedetailleerd je contacten door te geven kunnen we coronabesmettingen vermijden."

Alleen door snel en gedetailleerd je contacten door te geven kunnen we coronabesmettingen vermijden.

— Joris Moonens, Zorg en Gezondheid

Wat als je in quarantaine moet?

Als je nauw contact hebt gehad met iemand die positief test op corona moet je zelf ook twee weken in quarantaine. Je krijgt dan een quarantaine-attest voor je werkgever. Maar wie mag dat attest uitschrijven. "Op dit moment kan de huisarts al zo'n attest uitschrijven. Op termijn zullen ook de coronaspeurders dat kunnen maar die technische uitwerking laat op zich wachten."

Mensen die twee weken moeten thuis blijven kunnen ook in de technische werkloosheid terecht komen. "Zij hebben dan recht op een vervanginkomen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet