Coronacertificaat zorgt nog voor verwarring, wat moet je weten als je volgende week op reis vertrekt?

woensdag 23 juni 2021 - 09:37
Wie nog niet twee keer gevaccineerd heeft en deze zomer wil reizen, zal zich hoogstwaarschijnlijk moeten laten testen. Maar dat loopt niet van een leien dakje. Vooral wie begin juli vertrekt, zal soms veel moeite moeten doen om nog een gratis PCR-test te reserveren. Koen Wauters beantwoordt enkele veelgestelde vragen bij De Inspecteur (Radio 2): “Ik vrees dat het op dit moment nog een soepje is.”

Het leek erop alsof het coronacertificaat alles duidelijker zou maken, helaas is het nog steeds niet eenvoudig. "Het hangt af van het land waar je naartoe gaat”, zegt Wauters. “In theorie is dat coronacertificaat een initiatief van onze eengemaakte Europese unie, in de praktijk blijken er nog steeds veel verschillen tussen de landen. Ik vrees dat het op dit moment nog een soepje is.”  

Testen, testen, testen

Wie begin juli met vakantie vertrekt, moet vaak een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Welke regels er per Europees land gelden, hangt af van de kleurenzones van dat land. Die kleurenzones worden bepaald op basis van het gemiddeld aantal besmettingen per 100 000 inwoners. “Ons land is nu oranje, maar als de cijfers blijven dalen, worden we groen. Kroatië en Roemenië, bijvoorbeeld, vragen geen tests van mensen die uit groene zones komen.”  

Toch is het niet altijd zo evident, zegt Wauters: "De meeste andere landen vragen nog wel tests, ook als ons land groen zou worden. Daarnaast hanteren veel landen ook eigen kleurcode, Duitsland beschouwt België bijvoorbeeld als veilig." 

In theorie is dat coronacertificaat een initiatief van onze eengemaakte Europese unie, in de praktijk blijken er nog steeds veel verschillen tussen de landen

Koen Wauters - wetenschapsjournalist VRT NWS

Hoe zit het met kinderen? 

Ook de leeftijdsgrens verschilt van land tot land, zegt Wauters: “In Nederland moet iedereen boven 13 jaar een negatieve PCR-test kunnen voorleggen, Spanje legt de grens op twaalf jaar. Frankrijk vraagt aan kinderen boven elf jaar een negatieve test. In Duitsland is dat voor kinderen boven zes en in Italië is dat zelfs voor kinderen boven de twee jaar.” 

Maar het wordt nog ingewikkelder, want in sommige landen moeten kinderen niet getest worden. “In Kroatië en Bosnië-Herzegovina moeten kinderen niet getest worden als hun ouders getest zijn. Maar in de meeste andere landen telt dat niet”, legt Wauters uit. 

Met welke test worden kinderen getest, want de klassieke ‘staafje-door-de-neus-test' is toch niet evident voor jonge kinderen? “Je hebt verschillende types tests”, zegt Wauters. “Naast de PCR-tests waarmee je met een staafje door de neus moet, zijn er ook antigeentests. Die kunnen enkel in het begin van de neus worden afgenomen. Dan zijn er ook speekseltests.”  

In Kroatië en Bosnië-Herzegovina moeten kinderen niet getest worden als hun ouders getest zijn. Maar in de meeste andere landen telt dat niet

Koen Wauters - wetenschapsjournalist VRT NWS

Maar ook hier is het belangrijk om je bestemming te checken, waarschuwt Wauters: “Alle landen aanvaarden de PCR-test, want dat is de meest correcte. De meeste landen aanvaarden ook de antigeentest, maar niet allemaal. Zwitserland, bijvoorbeeld, aanvaardt enkel een PCR-test.” 

Gratis tests voor wie niet volledig gevaccineerd is, maar kan je er al beroep op doen? 

Ons land stelt gratis tests ter beschikking, maar wie kan daar beroep op doen? “Ons land geeft twee gratis tests aan iedereen die nog niet volledig gevaccineerd is”, legt Wauters uit. “Ook kinderen krijgen dus een test. Maar enkel kinderen vanaf 6 jaar. Omdat het vaccin pas na 14 dagen echt werkt, krijgen ook alle mensen van wie de laatste prik nog geen twee weken voorbij is, zo'n gratis test.” 

Helaas is de regeling rond de gratis test op dit moment nog niet volledig in orde. “Voor een gratis test heb je een code nodig, maar die codes komen pas vanaf maandag online op mijngezondheid.be”, verklaart Wauters. Wat moet je dan doen als je volgende week op reis wil vertrekken? “In heel wat testcentra kan je nu al een afspraak maken. Je kan dan volgende week de codes opvragen en die gewoon meebrengen naar die afspraak.” Maar in een aantal testcentra moet je vooraf betalen als je de afspraak maakt. Die mensen hebben pech, zegt Wauters: “Die mensen vallen uit de boot voor een gratis test." 

Voor een gratis test heb je een code nodig, maar die codes komen pas vanaf maandag online op mijngezondheid.be

Koen Wauters - wetenschapsjournalist VRT NWS

"Ga zeker op tijd op zoek naar een test als je volgende week wil vertrekken”, raadt Wauters aan. “Het probleem is dat je bij een aantal testcentra echt van die gemeente moet zijn. Die werken enkel lokaal, en je kan er dus niet zomaar kan boeken.” 

Addertjes onder het gras 

Maar er zijn een paar addertjes onder het gras, bijvoorbeeld over waar je die test kan laten afnemen. “Die gratis tests moeten afgenomen worden in een testcentrum, nooit bij de huisarts. Die testcentra werken enkel met de klassieke PCR-tests. Je kan wel in een aantal erkende privé-laboratoria die antigeentest laten afnemen, wat een minder ingrijpend alternatief is, maar dat wordt niet terugbetaald”, aldus Wauters.  

Er is nog een tweede addertje, zegt Wauters: “De terugbetaling geldt enkel voor iedereen boven de zes jaar. Dus wie naar Italië wilt met een kind onder de zes jaar, zal het toch zelf moeten betalen, want Italië verwacht al een negatieve PCR-test vanaf twee jaar.” 

Er zijn ook maximumtarieven voor die tests. Een PCR-test mag maximum 55 euro kosten, een snelle antigeentest waar je al een resultaat hebt na enkele uren, mag maximum 120 euro kosten. 

Wauters raadt aan om informatie op te zoeken voor je op reis vertrekt, bijvoorbeeld op de website van buitenlandse zaken of op website van de Europese Unie

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!