Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Dáárom is zalm ongewoon duur

do 14 mrt. - 8:54

In het boodschappenlijstje vind je wat er nu volop vers, voordelig en voorradig is. Goed om in het achterhoofd te houden wanneer je naar de winkel gaat.

Vis: Hoge prijzen door het stormweer

Het stormachtige weer van de voorbije week gooit roet in de visprijzen. De garnaalvisserij is momenteel volledig stilgevallen en dat drukt een stempel op de prijs. Onze andere vangstspecialiteiten zoals de tarbot, griet, rogvleugel en zeeduivel zijn ook sterk gestegen. Enkel de prijs van de Noordzeetong is stabiel gebleven. 

Waarom is de zalm altijd zo duur rond deze periode?

In een hele korte periode is de prijs van de zalm zo'n 20% gestegen. Die stijging doet zich elk jaar voor rond de periode van Pasen maar eigenlijk heeft het daar niets mee te maken.

Twee van de grootste zalmkwekerijen in Scandinavië sluiten deze periode van het jaar altijd hun deuren voor onderhoud. Daardoor ligt de productie er stil en komt alle druk op de overblijvende kwekerijen. En uiteraard: hoe kleiner het aanbod en hoe groter de vraag, hoe hoger de prijzen. 

De stijging van de zalm zal nog voelbaar zijn tot en met Pasen

— Visboer Charles

Bloemen: Alstroemeria

De alstroemeria heeft een lange steel met bovenaan een tros van klokvormige bloemen. Je kan hem kopen in verschillende kleuren. Hij wordt ook wel de Incalelie genoemd, maar in tegenstelling tot andere lelies laat hij geen stuifmeel vallen en maakt hij dus geen vlekken op tafel.

De bloem is bestemd tegen warme temperaturen en blijft minstens 14 dagen mooi in een vaas. Voeg wel snijbloemenvoeding toe, dat verlengt de bloeiduur. "De alstroemeria is een bloem die niet duur is en toch lang blijft staan", zegt bloemenwinkel Blik in't Groen

Groente: Vleestomaat

Belorta vestigt deze week graag de aandacht op de vleestomaat van eigen bodem. Typisch aan deze tomatensoort is dat ze haar vruchtvlees niet verliest wanneer je ze middendoor snijdt. In de keuken komen ze helemaal tot hun recht wanneer ze doormidden gesneden en gegrild worden. 

De Belgische tomaten zijn tegenwoordig het hele jaar beschikbaar. En dat zorgt soms voor verwarring bij consumenten. Want is die Belgische tomatenkweek niet te belastend voor ons klimaat? Er is nu onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van die winterse kweek. 

Fruit: Golden Delicious

De Golden Delicious is één van de vele appelsoorten die er in de winkelrekken te vinden zijn. Je herkent hem aan zijn groengele kleur

Wie houdt van een pittige, fris en zure smaak kan hem best zo snel mogelijk na aankoop opeten. Ben je eerder fan van een iets zoetere appel, laat hem dan wat langer rijpen. Hoe geler de appel, hoe rijper. En hoe rijper, hoe geschikter dat de appel wordt voor fruitpap. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet