de inspecteur
Dáárom is zalm ongewoon duur
do 14 mrt. - 8:54
Vis: Hoge prijzen door het stormweer
Het stormachtige weer van de voorbije week gooit roet in de visprijzen. De garnaalvisserij is momenteel volledig stilgevallen en dat drukt een stempel op de prijs. Onze andere vangstspecialiteiten zoals de tarbot, griet, rogvleugel en zeeduivel zijn ook sterk gestegen. Enkel de prijs van de Noordzeetong is stabiel gebleven.
Waarom is de zalm altijd zo duur rond deze periode?
In een hele korte periode is de prijs van de zalm zo'n 20% gestegen. Die stijging doet zich elk jaar voor rond de periode van Pasen maar eigenlijk heeft het daar niets mee te maken.
Twee van de grootste zalmkwekerijen in Scandinavië sluiten deze periode van het jaar altijd hun deuren voor onderhoud. Daardoor ligt de productie er stil en komt alle druk op de overblijvende kwekerijen. En uiteraard: hoe kleiner het aanbod en hoe groter de vraag, hoe hoger de prijzen.
Bloemen: Alstroemeria
De alstroemeria heeft een lange steel met bovenaan een tros van klokvormige bloemen. Je kan hem kopen in verschillende kleuren. Hij wordt ook wel de Incalelie genoemd, maar in tegenstelling tot andere lelies laat hij geen stuifmeel vallen en maakt hij dus geen vlekken op tafel.
De bloem is bestemd tegen warme temperaturen en blijft minstens 14 dagen mooi in een vaas. Voeg wel snijbloemenvoeding toe, dat verlengt de bloeiduur. "De alstroemeria is een bloem die niet duur is en toch lang blijft staan", zegt bloemenwinkel Blik in't Groen
Groente: Vleestomaat
Belorta vestigt deze week graag de aandacht op de vleestomaat van eigen bodem. Typisch aan deze tomatensoort is dat ze haar vruchtvlees niet verliest wanneer je ze middendoor snijdt. In de keuken komen ze helemaal tot hun recht wanneer ze doormidden gesneden en gegrild worden.
De Belgische tomaten zijn tegenwoordig het hele jaar beschikbaar. En dat zorgt soms voor verwarring bij consumenten. Want is die Belgische tomatenkweek niet te belastend voor ons klimaat? Er is nu onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van die winterse kweek.
Fruit: Golden Delicious
De Golden Delicious is één van de vele appelsoorten die er in de winkelrekken te vinden zijn. Je herkent hem aan zijn groengele kleur.
Wie houdt van een pittige, fris en zure smaak kan hem best zo snel mogelijk na aankoop opeten. Ben je eerder fan van een iets zoetere appel, laat hem dan wat langer rijpen. Hoe geler de appel, hoe rijper. En hoe rijper, hoe geschikter dat de appel wordt voor fruitpap.