Daarom moet je een fietshelm elke 5 jaar vervangen

zondag 1 september 2019 - 08:00
Als je een fietshelm draagt, moet je die geregeld vervangen. Zeker als je de helm vaak gebruikt. De interne structuur van de helm ziet af door dagdagelijks gebruik. En die onzichtbare schade kan gevaarlijk zijn.

Om de vijf jaar vervangen is géén verkoopspraatje 

Piet Van Linden fietst regelmatig. En sinds kort hoort er bij zijn uitrusting ook een fietshelm. Tijdens zijn aankoop krijgt hij de raad om de helm elke vijf jaar te vervangen. Uit navraag bij de fietsersbond blijkt dat die raad wel degelijk zinvol is. Fietshelmen verslijten zonder dat je het ziet. En dus moet je je voorzorgen nemen door je helm regelmatig te vervangen!

De interne structuur van je fietshelm bestaat uit twee lagen die aan de binnenkant aan elkaar gelijmd worden. Door het gebruik kan de binnenste laag ook schade oplopen waardoor je helm veel minder stevig zal zijn en dus ook minder bescherming biedt.

Waar let ik op tijdens mijn aankoop?

Het comfort is één ding maar een fietshelm moet ook goed aansluiten.

  • De helm moet goed aansluiten op je hoofd. Als je met je hoofd van links naar rechts schudt, mag de helm niet bewegen.
  • Er zijn verschillende kliksystemen. Kies er vooral één dat je niet gaat irriteren want dan kom je in de verleiding om je helm los te klikken.
  • De duurste helm is niet noodzakelijk de beste!

De Europese veiligheidsnorm schiet tekort

Testaankoop deed tijdens de zomermaanden een uitgebreide test van fietshelmen. Uit hun onderzoek komt één pijnlijke conclusie: de Europese veiligheidsnorm van fietshelmen is gedateerd. Woordvoerder Simon November: "De norm is berekend op een lineaire val naar beneden. Maar niemand valt met z'n hoofd recht naar beneden. Er is ook altijd een impact opzij of langs achter. En die impact wordt niet meegeteld." 

Testaankoop pleit er vurig voor om die Europese norm aan te passen. Ook de fietsersbond sluit zich daarbij aan. Woordvoerder Wies Callens: "Als mensen een helm dragen, moet de norm ook voldoen. We nemen dit verder op met de Europese fietserskoepel. Maar het zal niet direct in orde komen." 

Fietsersbond wil niet weten van helmplicht

Als je helmplicht invoert, daalt het aantal fietsers. Dat blijkt uit diverse buitenlandse onderzoeken. Om die reden is de fietsersbond geen voorstander van een helmplicht. "Mensen mogen niet afgeschrikt worden door die verplichting. Maar voor bepaalde doelgroepen is een helm zeker aan te raden." De fietsersbond doelt daarmee op de gebruikers van elektrische fietsen, kinderen, mountainbikers en wielertoeristen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!