Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Dagopname in het ziekenhuis: hoe zit het juist?

di 26 mrt. - 8:15

Luisteraar Bianca moest haar wijsheidstanden laten trekken in het ziekenhuis. Onder plaatselijke verdoving, dus het was snel gepiept. Maar Bianca moest wel papieren ondertekenen voor een dagopname, wa
ziekenhuis

Luisteraar Bianca moest haar wijsheidstanden laten trekken in het ziekenhuis. Onder plaatselijke verdoving, dus het was snel gepiept. Maar Bianca moest wel papieren ondertekenen voor een dagopname, waardoor ze dus ook voor een kamer tekende die ze nooit heeft gezien. Kan dat wel?

Wettelijk

Dat kan. Er gebeuren steeds meer ingrepen via dagopname in het ziekenhuis. Enkele voorbeelden: een operatie aan de meniscus, het wegnemen van de amandelen, het trekken van wijsheidstanden, enz. Aangezien je bij dagopname niet in het ziekenhuis blijft overnachten, zijn dit ‘ambulant’ uitgevoerde ingrepen. Voor deze ingrepen hoef je niet per se een kamer te krijgen, maar je moet uiteraard wel de accommodatie krijgen die je nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld ook een bed in een ‘ziekenhuisbox’ zijn. Het ziekenhuis mag uiteraard geen kosten aanrekenen die verbonden zijn aan een kamer, als je die kamer uiteindelijk niet hebt gekregen.

De ‘opnameverklaring voor opname in dagziekenhuis’, die zowel jijzelf als het ziekenhuis ondertekenen, is een belangrijk formulier. Wat je daarop invult, bepaalt voor een stuk je ziekenhuisfactuur. Je maakt zelf de keuzes op het formulier, nadat je je geïnformeerd hebt over de financiële voorwaarden.

(Niet-)geconventioneerd?

Je moet op de opnameverklaring onder andere aanduiden of je enkel verzorgd wil worden aan ‘verbintenistarief’ of niet. Verbintenistarief is het ereloon dat de geconventioneerde artsen hanteren - het officiële tarief dus van de verplichte ziekteverzekering. Een deel daarvan is het remgeld, dat jij als patiënt (en/of een aanvullende hospitalisatieverzekering) moet betalen. Een ander deel betaalt je ziekenfonds.

Daarnaast kan je ook kiezen voor ‘de statuten van de verschillende artsen’: dan krijg je mogelijk ook niet-geconventioneerde artsen. Zij houden zich niet aan de officiële tarieven en kunnen dus supplementen aanrekenen (binnen deontologische, aanvaardbare grenzen). Die moet je zelf betalen, en/of een aanvullende hospitalisatieverzekering. Bij het ziekenfonds of aan de balie van het ziekenhuis kan je navragen of een bepaalde arts geconventioneerd is of niet. Artsen zijn zelf ook verplicht om jou mee te delen of ze al dan niet geconventioneerd zijn: je kan het hen dus vragen.

Eén-, twee- of meerpersoonskamer?

Je kiest ook een kamertype. Net zoals bij een klassieke overnachting is een individuele kamer duurder dan een twee- of meerpersoonskamer. Als je op voorhand weet dat je niet op een kamer zal liggen, dan kies je beter voor een meerpersoonskamer - je factuur zal goedkoper uitvallen. Wil je toch een individuele kamer, hou er dan rekening mee dat je niet alleen voor de kamer een supplement betaalt, maar dat ook alle artsen (zelfs de geconventioneerde) ereloonsupplementen mogen aanrekenen.

Een niet-geconventioneerde arts mag bij dagopname ook een ereloonsupplement aanrekenen bij twee- of meerpersoonskamers, hoewel dat in veel ziekenhuizen in de praktijk niet meer gebeurt.

Het is in elk geval aan te raden om na te gaan of je dokter geconventioneerd is of niet en of hij effectief supplementen aanrekent in die gevallen waarin hij dat mag doen.

Ereloon

Het ereloonsupplement kan verschillen van het ene ziekenhuis tot het andere. Elk ziekenhuis is wettelijk verplicht om die supplementen te begrenzen, maar die begrenzing bepalen ze wel zelf. Dat plafond staat ook altijd aangegeven op je opnameverklaring, dus je kan op voorhand controleren welk supplement je mogelijk zal moeten betalen.

Buiten een ziekenhuis, bijvoorbeeld in een privékliniek, gelden die afspraken niet. De kans bestaat dus dat je daar een hoger supplement betaalt dan in een ziekenhuis. Als je dus een ingreep wil laten doen in een privépraktijk, vergelijk je best eerst de tarieven.

Informeer je goed

Je doet er sowieso goed aan om vóór elke dagopname na te gaan wat het jou zal kosten. Informeer je zo goed mogelijk bij je arts en je ziekenhuis zodat je op voorhand weet waar je aan toe bent. Als je een hospitalisatieverzekering hebt, controleer dan of die de dagopname wel dekt, want er kunnen een aantal uitsluitingen zijn (tand- of esthetische ingrepen…).

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet