David Van Ooteghem test de MoveSafe-app: "Gekozen icoontjes verwarrend"

dinsdag 15 september 2020 - 09:27
Checken hoe druk het is in de trein die je wil nemen, dat kan met de nieuwe MoveSafe-app van de NMBS. Die werd vorige week gelanceerd. Ik vond collega David Van Ooteghem meteen bereid om die voor mij uit te testen.

David pendelt iedere dag tussen Gent en Brussel, één van de drukste treinlijnen van dit land. Hij kon de app dus een hele week uittesten en dat deed hij ook voor De Inspecteur.

Gekozen icoontjes verwarrend

De MoveSafe-app werkt op basis van kleurencodes. Groen wil zeggen vrije zitplaatsen, geel weinig zitplaatsen, oranje staat voor staanplaatsen en rood voor volzet. Die kleuren zijn logisch gekozen, maar David stelt vindt dat de gekozen icoontjes voor verwarring zorgen.

"Bij groen krijg je vier zittende mannetjes waar één mannetje groen gekleurd is. Je denkt dan al snel dat er nog maar één vrije plaats is, maar dat klopt niet. Dat symbool met één groen mannetje is gewoon het vaste symbool om aan te geven dat het rustig is in de trein."

Hier zie je wat David precies bedoelt:

David merkt ook dat er een heel grote variatie is in groen. Zo kleurde zijn app groen bij een wagon die zeker voor de helft gevuld was, maar ook voor een wagon waar maar twee reizigers in zaten. 

Je kan de MoveSafe-app niet enkel gebruiken om na te gaan hoe druk het in je trein is, maar ook om je route uit te stippelen. "Dat gaat via deze app wel vlotter dan via hun normale app, want je kan bijvoorbeeld je favoriete stations toevoegen. Via een swipe-beweging kan je dus heel vlot je route bekijken".

David geeft de MoveSafe-app een score van 7/10. Terwijl maakt hij zich ook de bedenking of conducteurs niet beter sneller zouden beslissen 1e klasse rijtuigen te declasseren naar 2e klasse. "Zo zou er op drukke momenten een betere spreiding kunnen zijn in de trein en wordt het nog meer groen in mijn MoveSafe-app".

Nog testers

Luisteraar Patrick is een dagelijkse pendelaar en voor hem heeft deze app geen meerwaarde. "Ik weet ook wel welke treinen druk zijn en welke niet, ik zie dat dagelijks." Patrick denkt vooral dat dit interessant is voor mensen die de trein niet zo vaak gebruiken of voor wie een een uitstap doet.

Ook mijn pendelcollega Sofie uit Wervik heeft die MoveSafe-app getest. Zij vindt het voor langere trajecten soms moeilijk. "Als ik de trein in Wervik neemt staat die nog op rustig, maar vanaf Kortrijk of Gent kan dat anders zijn. Ik moet dan bij elk van die stations apart gaan checken. Het zou handiger zijn als je het volledige traject kan bekijken van de trein, maar dat lukt voorlopig niet via deze app".

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!