Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De 6 meest voorkomende blunders bij het isoleren van je huis

aha

wo 26 apr. - 10:00

Het is een feit: je huis isoleren, daar doe je sowieso goed aan. Het houdt je huis warmer in de winter en koeler in de zomer. En zo’n laag isolatie scheelt vooral een groot stuk op je energiefactuur. Maar... zomaar isoleren heeft niet veel zin. Je moet het goed doen. We zetten de meest voorkomende isolatieblunders op een rij, zo weet je alvast zeker wat je niét moet doen!
Je huis isoleren
© Getty Images

Ik breng geen luchtdicht dampscherm aan bij het isoleren van mijn dak.

Aan de binnenkant van je dakisolatie moet je een dampscherm aanbrengen dat het liefst op zo weinig mogelijk plaatsen doorbroken wordt. Dat is om je isolatiemateriaal te beschermen tegen het vocht dat vanuit je huis naar buiten wilt. Doordat we ademen, zweten en douches nemen wordt de lucht in huis vochtig, en als die in het isolatiemateriaal terecht komt dan gaat de isolatiewaarde naar beneden en ontstaat er een risico op schimmel en condensatie.

Ik hoorde dat lucht goed isoleert, dus ik laat een ruimte open tussen mijn dak en mijn isolatielaag.

Een 'luchtspouw' laten tussen dak en isolatie is iets wat zelfs professionele dakwerkers vandaag soms nog doen. Toch laat je het beter achterwege. Doordat er lucht door je isolatie circuleert, verlies je automatisch warmte. 

Ik zie het niet zitten om mijn muren aan de buitenkant te laten isoleren, dus ik kies sowieso voor een spouwmuurisolatie.

Een spouwmuurisolatie is alleen mogelijk als de spouw voldoende breed en zuiver is. Ook mag er aan de buitenzijde van de muur geen al te dampdichte afwerking zitten zoals een dampdichte verf of geglazuurde bakstenen.

Als je toch écht je muren niet aan de buitenkant wil laten isoleren, dan zou je dat in theorie ook aan de binnenkant kunnen doen. Maar als je je muren aan de binnenkant isoleert krijg je een soort thermos-effect: je verliest dan heel snel veel warmte zodra er een raam of deur opengaat. 

Ik maak mijn huis volledig luchtdicht zodat er nérgens warmte kan ontsnappen.

Als je alles volledig luchtdicht maakt, heb je grote kans op condensatie en schimmel op de zogenaamde 'koudebruggen.' Dat zijn plaatsen waar een element de isolatieschil doorboort waardoor je een bruggetje krijgt voor de koude van buiten naar binnen. Denk bijvoorbeeld aan een balkon dat vastgemaakt zit in de muur tot aan de binnenmuur.

Ik laat nieuwe ramen steken met hoog rendementsglas en hoef me verder geen zorgen te maken.

Als je niet meteen je muren mee isoleert moet je er goed voor opletten dat je ramen goed passen. Spleten en kieren kunnen het hoge rendement van het glas anders meteen teniet doen.

Mijn dak heeft geen onderdak, maar is spatwaterdicht, dus ik kan het isoleren.

Hierover zijn de meningen verdeeld: volgens de energieconsulent isoleer je beter niet wanneer er geen onderdak aanwezig is, volgens de installateur kan het wél als het dak spatwaterdicht is. Een nieuw dak met een onderdak kan er achteraf altijd nog over geplaatst worden.

Meer informatie over het isoleren van je woning en de premies die je kan krijgen, vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet