De bekendste havermout stelt teleur, die van Lidl wint de smaaktest

woensdag 12 juni 2019 - 08:30
havermout
Havermout is hot en trendy. In de supermarkten vind je dan ook tal van merken. Maar is er een verschil tussen al die soorten? De Inspecteur doet de test met de uitbaters van de Gentse havermoutbar Oats Day Long en voedingsdeskundige Annick Verween.

Het product dat vroeger wel eens als oubollig papje werd klaargemaakt door je grootmoeder is vandaag niet meer weg te denken van de hippe ontbijttafel. En dat juichen mijn testers zeker en vast toe. Havermout zit dan ook vol vezels die zorgen dat je een goed voldaan gevoel krijgt en die cholesterolverlagend werken. Het is arm aan verzadigde vetten. Een topproduct dat niet van de andere kant van de wereld komt, maar gewoon uit onze achtertuin

De Inspecteur koopt 5 verschillende merken en test van goedkoop naar 'duur'.

  • Golden Bridge uit Aldi (1 euro 98 per kg): Lekker, aangenaam in de mond, smeuïg en toch nog de nodige structuur. Aldi voegt enkele micro-elementen toe zoals fosfor, thiamine, magnesium, ijzer en zink.
  • Crownfield uit Lidl (1 euro 98 per kg): Een grove havermout maar zeker niet droog, hij absorbeert de melk goed. Heel lekker en zeer aangenaam omdat je nog de echte havermoutstructuur in je mond krijgt. Nutritioneel dezelfde samenstelling als die van Aldi, mogelijk komen ze zelfs uit dezelfde Duitse fabriek.
  • Huismerk van Carrefour (1 euro 99 per kg): Droog, heeft de melk minder opgenomen, bloemerige nasmaak. De enige die duidelijk vermeldt dat het om een Belgische havermout gaat.
  • Boni Bio uit Colruyt (2 euro 50 per kg): Lekker maar niet de beste, lijkt qua textuur op die van Aldi. Als je dus een biologisch alternatief zoekt voor Golden Bridge kan je voor deze kiezen. Hij komt trouwens ook uit Duitsland.
  • Quaker (3 euro 61 per kg): Oogt heel papperig en smaakt ook zo, heeft geen structuur. Slijmerig maar wel lekker van smaak. Ze waren de eerste op de markt en houden nog altijd vast aan hun originele recept. Misschien wil de consument vandaag wel wat anders, iets met een stevigere beet. Naar analogie met granola.

Als je oordeelt op smaak zijn er niet veel verschillen tussen de 5 merken vinden mijn proevers, het verschil ligt hem vooral in de structuur en het uitzicht. Daarom zijn ze vooral fan van Crownfield uit Lidl,omwille van zijn grove structuur.

Voedingsdeskundige Annick Verween is dus fan van havermout omwille van de vezels en de lange verzadiging die ze geven, maar wil er toch op wijzen dat de afwisseling met brood belangrijk blijft. Want in brood zit jodium, iets dat we nodig hebben. En dat is iets dat je niet in havermout vindt.

 

Anse, Ewout en Victoria van Oats Day Long uit Gent hebben De inspecteur trouwens nog enkele originele recepten bezorgd met havermout:

Coco mango overnight oats 

  • 80 gr havermout
  • 240 ml kokosmelk
  • 1 el chia zaad
  • 1 el honing
  • Geroosterde kokosschilfers 
  • Mango

Meng de havermout met de chia zaadjes in een kommetje. Giet de kokosmelk er over zodat de havermout volledig onder de melk staat. Laat een nachtje (8u) rusten in de frigo. Werk de volgende ochtend af met honing, mango en en kokosschilfers.

Haverkoekjes met rozijnen en kaneel

  • 50 gr notenmengeling
  • 130 gr havermout
  • 100 gr lichtbruine suiker
  • 130 gr havermeel (gemixte havermout) 
  • 80 gr rozijnen
  • Snuifje zout
  • 1 el kaneel
  • 100 gr kokosolie
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 banaan

Hak de noten in grove stukken en meng deze met de havermout, suiker, havermeel, rozijnen, bakpoeder, zout en kaneel. Smelt de kokosolie en voeg deze toe aan de droge ingrediënten. Mix de banaan tot je geen stukjes meer hebt en meng deze door het beslag. Meng alles goed en rol balletjes van 50 gr. Duw de balletjes plat op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak de koekjes 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Extra inspiratie en extra gerechten kan je vinden op de website van Oats Day Long.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!