de inspecteur
De Belgische kersen zijn er! (en zo bewaar je ze het best)
do 27 jun. - 9:24
Kersen: lekker zoet dit jaar
De eerste Belgische kersen lagen sinds begin juni in enkele speciaalzaken. Vanaf nu vind je ze in heel wat meer winkels en zelfs in sommige supermarkten.
Door de grotere aanvoer zal de prijs nog dalen. Bovendien zijn de binnenlandse kersen dit jaar heel goed van kwaliteit.
Het zomerse weer van de voorbije week zorgt voor een hoog suikergehalte, waardoor ze opvallend zoet zijn.
Het Belgische kersenseizoen duurt maar tot begin augustus. Geniet er dus van nu het kan.
Maar vergeet niet om ze meteen (droog gedept) in de koelkast te leggen na aankoop en laat ze aan de steeltjes zitten. Zo blijven ze veel langer houdbaar.
San Marzano tomaat
San Marzano-tomaat
Een pruimtomaat met een Italiaanse naam die volop bij ons gekweekt wordt, dat is de San Marzano-tomaat.
Een Zuiderse smaak in combinatie met een dagverse aanvoer: twee vliegen in één klap.
Kijk dus naar de origine en kies voor de Belgische versie waar niet veel kilometers in zitten.
Dankzij haar intense smaak wordt de variëteit vaak gebruikt in sauzen en soepen.
Ze is ook perfect voor een tomatencarpaccio. Snij ze in fijne plakjes, wat peper, zout en olijfolie eroverheen en... smakelijk!
Mosselen: leg ze ook eens op de barbecue
Nu al een goed mosseljaar
Sinds woensdag zijn de eerste Zeeuwse mosselen ook aangekomen, zo'n 2 à 3 weken vroeger dan anders.
Nu zijn de omstandigheden echter perfect: het warme weer zorgt voor meer voedingsstoffen in het water.
Daardoor hebben de mosselen opvallend veel vlees. Echt bijzonder is dat je nu zelfs al het kaliber Goudmerk kan kopen.
Dat is het allergrootste kaliber vóór (in dalende volgorde) Jumbo, Imperial, Super en Extra.
Bovendien zijn ze lekker, zijn de schelpen niet broos en zitten er maar weinig witte pokken op.
Geen fan van mosselen? Gooi eens een pijlinktvis of sardine op de barbecue, ook die worden deze week volop aangevoerd.