Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De corona tracing app is bijna klaar, dit mag je ervan verwachten

wo 9 sep. - 6:00

10.000 Belgen kunnen hem eindelijk testen, de nieuwe contact tracing app van de overheid. Eind deze maand zet jij hem normaal gezien ook op je smartphone als je dat wil. Maar hoe werkt die app precies? En zijn je gegevens wel in veilige handen? Wetenschapsjournalist Koen Wauters laat je al eens kennismaken.
Voorbeeld van een tracing app
© Voorbeeld van een tracig app

Testfase

Er wordt al maanden over gesproken, maar voor 10.000 Belgen is hij eindelijk een feit. Vanaf donderdag 10 september zal dat uitgebreide panel de app testen die ons land moet helpen bij de contactopsporing bij coronabesmettingen.  

Het komt erop neer dat zij als eersten de app downloaden op hun smartphone. En dat ze permanent hun bluetoothverbinding aanzetten, want dat is wel nodig.

Bluetooth is een systeem om draadloze, zeer lokale verbindingen te maken. Je kent het ongetwijfeld van je bluetooth-luidspreker of het draadloze telefoonsysteem in je wagen. De app gebruikt dezelfde technologie om je contacten vast te leggen.

Je smartphone maakt contact

Het programma zal via bluetooth een code uitzenden, een reeks cijfers en letters.

  • Wanneer een andere gebruiker van de app met z’n telefoon in de buurt komt, pikken de telefoons elkaars signaal op.
  • De codes worden aan elkaar gelinkt en de app registreert hoe lang de telefoons in elkaars buurt zijn geweest.
  • Die code-koppeltjes worden daarna bewaard in een server.

Als een gebruiker positief test op het coronavirus, geeft hij dat in op de app. De server zoekt dan alle andere codes waarmee er een noemenswaardig contact was (een contact van langer dan een kwartier).

Al die gebruikers krijgen dan via de app de waarschuwing “u hebt contact gehad met iemand die positief getest is”.  Het is aangewezen dat ze zich ook laten testen.

Het systeem is de Belgische variant van een Duitse app, die de Duitsers samen met de Zwitsers hebben gemaakt.

Privacy

Nogal wat Belgen vinden het een Big Brother-achtige manier van werken. Maar volgens Koen Wauters hoef je met je privacy niet in te zitten.

Je hoeft geen naam of rijksregisternummer op te geven. Je kunt ook gerust de locatievoorzieningen via gps of wifi uitzetten. Het is met andere woorden onmogelijk om via de app na te gaan waar je je bevond en wanneer.

Dat komt omdat enkel de codes uitgewisseld worden. Bovendien worden de codeparen maar 2 weken bewaard (de incubatietijd van het virus) en daarna gewist. Het systeem is dus corona- en privacy-proof.

Bovendien is het gebruik van de app niet verplicht, maar vrijwillig.

Nadelen

Het voordeel van de app is dat we onze sociale contacten zelf niet meer zo strikt hoeven bij te houden. Maar er zijn ook nadelen.

Aangezien de app niet verplicht wordt, hangt het succes ervan volledig af van het aantal vrijwillige deelnemers. Er moeten genoeg mensen het systeem gebruiken en wie het gebruikt moet het ook daadwerkelijk ingeven als hij positief test.

Nog meer nadelen: het systeem werkt volledig anoniem en bluetooth heeft een reikwijdte van een tiental meter. De straling gaat dus ook door de muren van een appartement of rijhuis heen. Het zou dus kunnen dat je zogezegd de hele nacht in contact geweest bent met je buurman, terwijl die volledig corona-proof in z’n eigen bed lag te slapen.

Conclusie

Je leest het al: zo’n app wordt niet dé mirakeloplossing. Het is een extra maatregel in het hele pakket van maatregelen.

Het blijft sowieso belangrijk om afstand te houden, te zorgen voor een goede hygiëne, de bubbel te respecteren, een mondmasker te dragen, te testen… 

Maar als je jezelf en anderen wil helpen in de strijd tegen het virus, kan de app wel een heel handig hulpmiddel zijn. 

Je kunt hem binnenkort (eind september) downloaden via Google play of de app store.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet