De ene mossel is de andere niet: wat is het verschil tussen een Jumbo en Imperial mossel?

woensdag 12 oktober 2011 - 07:30
Luisteraar Rudi uit Ledeberg vraagt zich af wat het verschil is tussen een Jumbo, Super, Goudmerk of Imperial mossel. Wat is de beste koop in de winkel? En kan je op restaurant controleren of ze je de juiste soort voorschotelen?

Op mosselverpakkingen vind je verschillende termen: Goudmerk, Imperial, Jumbo, Super, Extra, ... Deze namen slaan op de grootte van de schelp, niet hoeveel mosselvlees erin zit. Een Goudmerk-verpakking heeft de grootste schelp, Extra de kleinste. In de Extra-verpakking zitten dan wel weer de meeste mosselen, terwijl in de Goudmerk verpakking de minste zullen zitten. Want één kilo mosselen blijft één kilo mosselen, ongeacht de grootte.

Soms kiezen supermarkten voor termen als medium, large, of XL. Ook hier zegt die aanduiding iets over de grootte van de mossel en daarmee over het aantal stuks per kilogram. En dus niet over het mosselvlees dat er in zit! 

De benaming zegt ook niets over de kwaliteit van de mosselen. Restaurants mengen vaak kleine en grote mosselen, omdat dat voordeliger is.

De test

De Inspecteur kocht Super en Jumbo mosselen van een A-merk en huismerk. Na de bereiding, woog hij de mosselen zónder schelp.

Super

  • 1 kg Prins & Dingemanse : 252 gram vlees
  • 1 kg  Carrefour : 210 gram vlees

Jumbo

  • 1 kg Prins & Dingemanse : 160 gram vlees
  • 1 kg Carrefour : 212 gram vlees

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!