De energieprijzen swingen de pan uit. Is een groepsaankoop de oplossing?

donderdag 7 oktober 2021 - 17:00
dure energieprijzen
De energieprijzen stijgen sterk, zowel voor gas als elektriciteit. Is een groepsaankoop een goed idee? De Inspecteur op Radio 2 bekijkt wat de voordelen en de nadelen zijn.

Er gaan nog altijd groepsaankopen voor energie door. Ook al zijn de prijzen hoog. 

Frederic Dumalin werkt voor iChoosr, één van de grootste organisatoren van groepsaankopen. Hij weet wanneer het wel en niet interessant is. "Je moet het niet doen als je een contract met een vast tarief hebt. Zeker niet als je dat contract voor september 2021 hebt afgesloten. Maar als je contract bijna afloopt of je hebt een contract met een variabel tarief, dan kan het wel lonen.
 

"Groepsaankopen zijn zeker nu interessant" 

"Alle mensen bij wie het energiecontract afloopt, merken dat de tarieven sterk stijgen. Of je nu bij dezelfde energieleverancier blijft of je verandert, je betaalt sowieso meer", vertelt Dumalin. 

Net om die reden zijn groepsaankopen volgens hem nog interessanter. "We proberen de prijsstijging zo klein mogelijk te houden. We werken met een onafhankelijke veiling en zoeken naar een voordelig tarief. In het verleden waren de tarieven binnen groepsaankoop bij de laagste binnen de markt, we zien niet in waarom dat nu anders zou zijn. Ik kan nog geen beloftes maken, maar ik ga er vanuit dat het lager zal zijn dan wanneer je individueel een contract aangaat." 

Dumalin wijst erop dat het geen kwaad kan om in te gaan op de uitnodiging. "Je kan vrijblijvend vragen om het aanbod te krijgen. Het is niet omdat je het aanbod krijgt, dat je effectief moet intekenen voor de groepsaankoop." 

Wij proberen de prijsstijging zo klein mogelijk te houden, maar je mag de vergelijking niet maken met je contract van enkele maanden of een jaar geleden.

Frederic Dumalin van iChoosr

Je betaalt sowieso meer, ook met een groepsaankoop

Bij luisteraar Herman Vedts uit Keerbergen is de factuur voor zijn energie via een groepsaankoop 70 euro per maand duurder dan vorig jaar. "Het klopt dat de stijgingen voelbaar zijn", zegt Dumalin: “Het tarief gaat bij iedereen omhoog."

Dumalin wijst erop dat je niet mag vergelijken met de prijzen van het voorjaar van 2021. "Toen waren de prijzen uitzonderlijk laag. Nu zitten we in een heel ander verhaal. De prijzen zijn hoog en ze kunnen nog stijgen." 

Je moet vergelijken met de huidige tarieven. "Herman betaalt nu 70 euro meer per maand met zijn groepsaankoop dan een jaar geleden. Misschien betaalt hij zonder de groepsaankoop nog meer." iChoosr communiceert naar eigen zeggen ook transparant over de energieprijzen. "Klanten zijn via de nieuwsbrief gewaarschuwd dat er prijsstijgingen op komst waren." 
 

Het venijn van een groepsaankoop zit in de staart  

De CREG, de federale waakhond van de energiemarkt, bevestigt bij De inspecteur dat een groepsaankoop interessant kan zijn. 

Maar Kurt Hernot van de CREG waarschuwt ook voor een valkuil. "Als je intekent voor een groepsaankoop krijg je een contract voor 1 jaar. Als dat afloopt, moet je oppassen. Vaak schakelt de leverancier je automatisch over naar een duurder contract."

Vanuit het standpunt van de leveranciers valt daar iets voor te zeggen. "Leveranciers hopen dat dan dat de zogenaamde passieve klanten blijven hangen", vertelt Hernot. "Het is aan jou als consument om dat niet te laten gebeuren. Loopt je contract bijna op z'n einde. Kijk uit naar een nieuw aanbod van een groepsaankoop of schakel zelf over naar een andere leverancier". 


Vergelijk het aanbod van de groespaankoop

Niet elke groepsaankoop betekent een besparing. "Het hangt nog altijd af van je persoonlijke verbruik en profiel of dat zo is", vertelt Hernot.

De CREG raadt daarom aan om het aanbod van een groepsaankoop altijd te vergelijken met andere contracten op de markt. "Doe even de V-test van de VREG, de Vlaamse regulator. Dan zie je direct of het aanbod interessant is." Je kan ook de CREG-scan gebruiken om te kijken of het aanbod van de groepsaankoop een besparing oplevert."
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!