De gevolgen van het nieuwe regeerakkoord op je portemonnee

dinsdag 1 oktober 2019 - 08:39
Er is een Vlaams regeerakkoord. Dus gaan er weer een paar dingen veranderen. Lees hier welke invloed dat precies zal hebben op jouw budget.

De woonbonus verdwijnt

De woonbonus is een belastingvoordeel voor mensen die een lening aangaan om een woning te kopen. De nieuwe regering gaat de woonbonus afschaffen vanaf 1 januari, waardoor mensen met een lening meer belastingen zullen betalen. Alleenstaanden met een gemiddelde lening zullen op 25 jaar tijd bijna 20.000 euro extra belastingen moeten betalen. Een koppel verliest door de maatregel gemiddeld 40.000 euro.

In ruil wil de regering de registratierechten verlagen. Dat is een belasting die je één keer betaalt als je een nieuwe woning koopt. De nieuwe regering gaat dat verlagen van zeven procent van de aankoopprijs, naar zes procent. Dat betekent dat u voor een gemiddelde woning 2.500 euro minder zal moeten betalen.

Dienstencheques worden duurder

De dienstencheques om bijvoorbeeld poetshulp te betalen, worden duurder. Nu betaalt de overheid 30 procent van de dienstencheques terug, om het systeem te ondersteunen. Dat zakt in de toekomst naar 20 procent. Voor een dienstencheque van 9 euro betaalt u daardoor uiteindelijk 7,2 euro in plaats van de 6,3 euro op dit moment.

Jobbonus voor iedereen die minder dan 2.500 euro bruto verdient

Wie een bruto maandloon heeft onder de 1.700 euro, krijgt 600 euro netto extra per jaar (omgerekend 50 euro per maand dus). Ook brutolonen tot 2.500 euro per maand zullen voor een stuk van deze nieuwe jobkorting kunnen genieten.

Tot 2.750 euro voordeel bij erfenis van vriend

Voortaan moet je 3% belastingen betalen op een erfenis tot 12.500 euro van een verre bloedverwant of vriend i.p.v. 25% nu.

Tot 400 euro meer voor bejaarden die rusthuis niet kunnen betalen

De nieuwe regering belooft een tegemoetkoming tot 400 euro bovenop het pensioen van iedere Vlaming die zwaar zorgbehoevend is en maandelijks niet voldoende middelen heeft om een verblijf in een woonzorgcentrum te betalen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!