De grote keukenrol-test

donderdag 8 november 2018 - 08:01
Een vaste vriend in heel veel keukens: de keukenrol. Het aanbod is enorm en zorgt voor keuzestress. Welke is nu de beste? Want we willen allemaal een propere keuken zonder al te veel velletjes te verslijten. En is de goedkope even goed als de duurdere? Ik test het voor je uit!

We testen 5 merken keukenpapier: 2 A-merken en 3 goedkopere merken:

Anders dan normaal papier

Keukenpapier is een zeer absorberende soort papier en dat heeft 3 belangrijke redenen:

  • Keukenpapier bestaat uit cellulosevezels, een keten van glucose-moleculen (suikers). Als je op glucose inzoomt zie je een zeshoek waaraan 5 OH-groepen hangen, dat is een zuurstofatoom gebonden aan een waterstofatoom. De OH-groep is polair en heeft een stukje dat elektrisch positief én negatief geladen is, net zoals water. Daarom is er zo'n grote aantrekkingskracht met water.
  • Er zitten holtes tussen de verschillende vezels. Door het waterstofatoom ontstaat er een capillaire werking: water wordt tegen de zwaartekracht in naar boven gezogen. Het bultjes-patroon in keukenpapier zorgt voor extra holtes waardoor er nog meer water geabsorbeerd wordt.
  • Er wordt een 'wet strenght agent' toegevoegd dat ervoor zorgt dat de vezels hun sterkte niet verliezen. WC-papier heeft dat element niet en wordt daarom meteen slap als het in contact komt met water. Het is daarom geen goed idee om keukenpapier door te spoelen

De test

In een papierlaboratorium doen we twee testen: een absorptie- en een treksterktetest.

Absorptie

Uit een velletje van de 5 merken snijden we telkens een even groot lapje, dat is belangrijk voor de betrouwbaarheid. We wegen het lapje droog. Daarna weekt elk lapje 45 seconden in éénzelfde hoeveelheid water en olijfolie, een vettere stof. We wegen het lapje opnieuw om te kijken welk merk het meeste vloeistof geabsorbeerd heeft. 

Treksterkte

Elk merk wordt ook getest op sterkte want we houden allemaal van stevig keukenpapier. 

Het eindrapport

Belangrijk bij deze resultaten is dat we ook gaan kijken naar het aantal rollen in een pak én het aantal velletjes op één rol. Dat verschilt van merk tot merk. Als we deze twee elementen combineren met het resultaat van de absorptie- en sterktetest komen we tot de volgende conclusie:

  • Okay en Nalys hebben de beste kwaliteit maar zijn ook de duurste van alle merken. Tussen deze twee is er nog een prijsverschil van 1 cent per vel. Zo betaal je voor één rol Okay €1.8 en voor één rol Nalys €0.93
  • Everyday is de goedkoopste en scoort gemiddeld op de testen. Dit merk heeft ook het meeste aantal velletjes per rol, een goede koop dus. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!