Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De Inspecteur proeft: diepvriesfrietjes

ma 24 nov. - 7:00

De resultaten van alweer een smaaktest zijn binnen. Lekker zijn ze wel, maar ook even (on)gezond als verse!

Diepvriesfrieten even (on)gezond als verse

België is het frietland bij uitstek, maar als we thuis frieten bakken komen ze meestal uit een zak uit onze diepvries. Maar als je ze op de juiste manier bakt zijn diepvriesfrieten en verse frieten best vergelijkbaar.

Gezondere diepvriesfrieten

Dieetvoeding zal een pak frieten natuurlijk nooit zijn, maar je kan ze wel zo gezond mogelijk klaarmaken.

Diepvriesfrieten bak je het best af op 170 à 175 graden. Een temperatuur hoger dan 180 graden zorgt er voor dat er acrylamide aangemaakt wordt. Die stof is mogelijk kankerverwekkend.

Een te lage temperatuur zorgt er dan weer voor dat je frieten veel meer vet opnemen omdat ze niet snel genoeg dichtschroeien aan de buitenkant. Lekker is anders…

Tegenwoordig worden zowat alle diepvriesfrieten voorgebakken in plantaardige olie (meestal van zonnebloemen). Het kan op zich geen kwaad dat de olie van de producent zich vermengt met die in je eigen ketel, dus maak je geen zorgen over het residu onderaan in je frietketel.

Het beste verse spul

Wie zelf z’n frieten snijdt bakt ze het best voor op 140 à 160 graden (zoals de diepvriesfrieten in de fabriek). Afbakken ook weer best op 170 à 175 graden.

En als je je verse frieten zo gezond mogelijk wil bereiden, laat je de aardappelen (of rauwe frieten) vóór het bakken een tijdje rusten in warm water. Dat verlaagt het suikergehalte van de aardappel, en daardoor maakt hij in het hete vet minder schadelijk acrylamide aan.

Toch liever diepvries?

We hebben niet allemaal tijd (of zin) om verse frieten te maken, dus haal gerust een zak uit de diepvries. Maar dan het liefst wel de lekkerste, als het even kan.

De Inspecteur testte fijne diepvriesfrieten van 5 supermarkten op het Voedingssalon in Brussel. Volgens de 100 proevers die meewerkten is dit de top 5:

  1. Carrefour Discount – 0,60 euro/kg
  2. McCain – 3,19 euro/kg
  3. Boni – 1,10 euro/kg
  4. Primo – 0,79 euro/kg
  5. Delhaize – 1,59 euro/kg

Kijk naar de prijzen: de allergoedkoopste wint. Verrassend, als je weet dat een kilo gewone aardappelen al snel 80 cent kost in een supermarkt, en die zijn niet gesneden, gebakken, verpakt en diepgevroren…

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet