De Inspecteur test houtskool

donderdag 30 mei 2019 - 10:02
houtskool
Duurt het bij jou ook soms zo lang om je barbecue op een goede temperatuur te krijgen?
Het kan zijn dat het niet aan jou ligt, maar aan de houtskool die je gebruikt. De Inspecteur onderzocht of je met de duurdere houtskool ook de beste barbecue kan houden.

Met welke houtskool steek je je barbecue aan?

Sommige mensen geven de voorkeur aan houtskool, anderen hebben liever (kokos)briketten. De Inspecteur testte daarom drie verschillende merken houtskool en drie verschillende merken kokosbriketten.

Houtskool

  • Everyday van Colruyt – 0,90€/kg
  • Central Park restaurantskwaliteit van bij Brico – 1,35€/kg
  • Weber houtskool – 1,99€/kg

Kokosbriketten

  • Kokosbriketten van GAMMA – 1,6€/kg
  • Tom Cococha kokosbriketten – 1,9€/kg
  • AVEVE kokosbriketten – 2,10€/kg

Wanneer spreek je van goede houtskool?

Er zijn verschillende factoren die de kwaliteit van houtskool en briketten bepalen:

  • Houtskool van goede kwaliteit bevat grote, luchtige kolen waarmee je barbecue snel heet wordt
  • De kolen hebben een mooie, doffe, zwarte kleur
  • Hoe meer het vuur knettert, hoe slechter de houtskool. Houtskool die veel knettert bevat ook veel stof en dat is niet goed voor de gezondheid!

Bij (kokos)briketten kan je voor het bakken niet echt zien of ze van goede kwaliteit zijn. Maar, tijdens het bakken kan je wel zelf de test doen:

  • Briketten zijn compacter dan houtskool en hebben iets meer tijd nodig om heet te worden. Toch zal je op briketten van goede kwaliteit vrij snel kunnen bakken. Let dus op de tijd die het nodig heeft om op temperatuur te komen.
  • Als de briketten een mooie, witte kleur krijgen tijdens het bakken, heb je meestal een goede koop gedaan.
  • Blijven ze gedurende een lange tijd mooi op temperatuur? Dan zijn het goede briketten!

Winnaars: Weber houtskool en Tom Cococha kokosbriketten

Bij de houtskool wint het merk Weber nipt van de Everyday houtskool van Colruyt.

  • Grote, luchtige kolen met een mooie doffe zwarte kleur. Op deze kolen van Weber kan je al binnen een goede 10 minuten beginnen barbecueën.
  • Everyday van Colruyt is een goede houtskool als je naar prijs/kwaliteit kijkt, maar knettert zeer hard bij het verhitten van de kolen.
  • Op de Central Park houtskool van restaurantskwaliteit, lag de BBQ-worst meer te ‘zooien’ dan te bakken.

Tom Cococha is de grote winnaar bij de kokosbriketten.

  • De briketten worden snel heet, blijven zeer lang heet en krijgen een mooie witte kleur tijdens het bakken. Met deze briketten is een lange gezellige barbecue zonder problemen verzekerd.
  • De kokosbriketten van Gamma komen ook relatief snel op temperatuur en blijven ook lang warm. Hier zal je wel met iets meer geduld moeten barbecueën.
  • AVEVE kokosbriketten scoorden het slechtst tijdens de test. Ook hier ligt de barbecueworst, net zoals bij de Central Park houtskool, meer te zooien dan te bakken.

Tips

  • Twijfel je in de winkel welke houtskool je moet kopen? Doe dan deze test:
    Neem twee verschillende merken houtskool, van hetzelfde gewicht, duw de zakken in en de zak die je het minste in kan duwen zal hoogstwaarschijnlijk de betere houtskool zijn.
  • Houtskool en (kokos)briketten samen in de BBQ leggen is de ideale combinatie voor een goede barbecue.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!