De Inspecteur test schilderstape: "Kies voor de A-merken"

donderdag 5 september 2019 - 08:40
Schilderstape
Wie van plan is om te schilderen, is heel waarschijnlijk ook van plan om schilderstape aan te kopen. Het aanbod in de winkel is erg groot en kan voor twijfel zorgen. Hoe maak je de juiste keuze? Professioneel schilder Gert Steeman en De Inspecteur geven tips!

Een wildgroei aan soorten

Wie een doe-het-zelf-zaak binnenstapt om schilderstape aan te kopen, kan zich verslikken in het aanbod: verschillende kleuren en breedtes aan verschillende prijzen van verschillende merken. De Inspecteur test een aantal tapes uit dat aanbod:

Gele of blauwe

 • Tape & Relax van Boss Paints - €12,18 per 100 m
 • Gamma Quality Line voor buiten - €13,90 per 100 m
 • 3M Scotch - €22,58 per 100 m
 • Tesa voor binnen - €30,36 per 100 m

Beige 

 • Gamma - €4,38 per 100 m
 • Deltec - €5,48 per 100 m
 • Boss Paints Crêpe - €5,56 per 100 m

Roze

 • Tesa voor behang - €31,96 per 100 m

De beige tape is op basis van papier. De gele of blauwe tapes zijn gelijk aan elkaar. Deze twee kleuren geven aan dat de tape UV-bestendig is. Roze tape wordt gebruikt voor fragiele ondergronden. Denk maar aan behang en onbehandelde gipskartonplaten bijvoorbeeld. De roze, gele en blauwe zijn op basis van Japans rijstpapier, ook gekend als washi. 

De test

Gert Steeman en De Inspecteur plakken de 8 tapes op 8 verschillende panelen. Daarna schilderen ze elk paneel met telkens één laag.

Nog voor de verf droog is, merkt Gert al enkele kwaliteitsverschillen: "De beige tapes beginnen nu al te rimpelen, ze reageren op het water in de verf. En het belangrijkste aan schilderstape is nu net dat de verf niet onder de tape kan sijpelen." 

Lijmkwaliteit = cruciaal

"De beige tapes zijn goedkoop, maar niet UV-bestendig. Dat wil zeggen dat de lijm na 24 uur al begint te verharden. Een UV-bestendige tape kan je perfect 2 weken laten hangen. Je hebt een strakke aflijning en géén lijmresten."

Gert is absoluut geen fan van de witte tapes bij het schilderen: "Ze zijn goed om je vloerkarton mee samen te plakken bij het verven, maar meer ook niet. Laat je die beige tape meer dan 24 uur op de muur hangen, dan kan je de lijmresten beginnen weg krabben." 

Resultaat

Eens de verf droog is, worden de tapes verwijderd: 

 • De beige tapes van papier geven alle drie slordige resultaten, de verf is onder de tape gelopen en laat lijmsporen achter. 
 • Het verschil met de tapes op basis van rijstpapier is meteen merkbaar. Al moeten we hier ook een onderscheid maken tussen de A- en B-merken. De blauwe tape van Gamma en de gele van Boss Paints doen het zeker niet slecht, al is er hier en daar een spatje verf zichtbaar. 
 • De gele tape van A-merken Scotch 3M en Tesa stralen pure kwaliteit uit: "Dit is voor 99% het resultaat dat we moeten bekomen. Dat heeft echt te maken met de betere kwaliteit van het A-merk en de juiste lijm."
 • De roze tape van Tesa scoort bij onze test minder goed, maar dat valt volgens Gert makkelijk te verklaren: "Wij hebben hem op een gewoon paneel aangebracht en de roze tape is speciaal ontworpen voor fragiele ondergronden. Hierdoor had hij minder kleefkracht. Gebruik je die voor het juiste doeleinde, dan heb je een perfect resultaat." 

Ik wil niemand op kosten jagen, maar voor een geslaagd resultaat is een A-merk een must

Gert Steeman, professioneel schilder

Extra tips bij gebruik

 • Verwijder de tape enkel en alleen als de verf voldoende gedroogd is. Doe het met een vloeiende beweging.
 • Een tape van zo'n 38 mm breedte heeft een grotere stabiliteit en zorgt zo voor een rechte lijn.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!