"De isolatiebolletjes stromen uit mijn spouwmuren, dat kan toch niet!"

maandag 15 april 2019 - 08:15
5 jaar geleden liet Yvan zijn spouwmuren isoleren. Zijn aannemer deed dat door een soort isolatiebolletjes in de spouwmuren te spuiten. Maar kort nadien al zag Yvan de bolletjes overal opduiken. Heel zijn zolder ligt vol en ze komen langs de rolluiken en leidingen uit de muren. En dat vindt Yvan verre van normaal.

Yvan is trouwens niet de enige die met het probleem kampt. De Inspecteur leest in z'n mailbox verschillende gelijkaardige verhalen. Wat is er precies aan de hand met dit systeem?

EPS-systeem

Dit systeem van spouwmuurisolatie heet EPS. Bij dat proces worden boorgaten in de gevel gemaakt, en via die gaten wordt er met een spuitpistool een mengeling van isolatiebolletjes en lijm geïnjecteerd in de spouwen. Die combinatie moet dan uitharden en vormt zo een isolatieplaat

In het begin, als de mengeling nog niet goed uitgehard is, kan het zijn dat er via de rolluiken enkele bolletjes naar buiten komen. Maar als het probleem lang blijft duren of overvloedig is zoals bij Yvan, dan is er door de aannemer een fout gemaakt. Als er te weinig lijm wordt gebruikt bijvoorbeeld, zal er geen goede binding zijn en zullen de bolletjes los blijven zitten. Dat lijkt hier bij Yvan ook het probleem zoals je kan zien:

Problemen?

Als je zelf problemen hebt met dergelijke spouwmuurisolatie spreekt je in eerste instantie best je aannemer aan. Hij is 10 jaar aansprakelijk. Als de bolletjes echt los zitten is het mogelijk om ze volledig uit de muur te laten zuigen en ze nadien opnieuw in te spuiten, op een correcte manier dan. Kom je samen niet tot een oplossing of compromis kan je ook naar de Geschillencommissie Bouw. Komt er dan nog geen oplossing is er uiteindelijk nog de rechtbank.

Certificaat

Wil je zelf ook je spouwmuren isoleren met het EPS-systeem kies je best voor een aannemer met een certificaat. Want laat het duidelijk zijn... Er is niks mis met deze EPS-techniek, hij moet wel correct uitgevoerd worden. Bedrijven die een certificaat kunnen voorleggen zijn gecontroleerd op de manier waarop ze werken en de producten waarmee ze aan de slag gaan. In zee gaan met een firma met een dergelijk certificaat is ook nodig om een premie aan te vragen voor na-isolatie, want als je de werken laat uitvoeren door een firma zonder certificaat zal je geen premie kunnen bekomen.

De firma's die na-isolatie doen en beschikken over een certificaat kan je vinden op de websites van het BCCA, het VEA of het BUTGB.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!