De lekkerste chocoladefiguren

maandag 30 november 2015 - 08:30
Of ze nu de vorm hebben van de Sint of niet, holle chocoladefiguren gaan er altijd in! Maar welke zijn de lekkerste?

Jaren geleden waren holle chocoladefiguren nog een uiting van puur vakmanschap. Je vond ze alleen bij de betere patissier of bij de chocolatier. Maar ze liggen intussen ook al jaren massaal in de supermarkten. Tijd voor een smaaktest.

De goedkoopste wint!

De Inspecteur testte 5 verschillende merken met zijn smaakpanel van 100 proevers. Allemaal melkchocolade, vier merken uit de supermarkt en één uit een speciaalzaak. Elke proever deelde punten uit, en zo kwam Sven tot deze chocoladefiguur-top 5:

  1. Super Choc (Colruyt, Carrefour,...) – 5,36 euro/kg
  2. Leonidas – 26,40 euro/kg
  3. Tonkeys – 22,80 euro/kg
  4. Aldi – 5,56 euro/kg
  5. Koetjesreep – 11,71 euro/kg

Chocoladefiguren hoeven dus niet duur te zijn als het aan onze 100 proevers ligt!

Maar wat zit erin?

Volgens Annick Verween ligt de top 5 in de lijn van de verwachtingen. De nummer één, Super Choc, heeft de meeste suiker. De nummer twee, Leonidas, dan weer het meeste vet. Niet toevallig de twee smaken die de mens het lekkerst vindt…

De samenstelling van de chocolades verschilt dan ook niet zo veel. Het suikergehalte ligt bijvoorbeeld overal tussen de 8,5 en 9,5 klontjes (!) per 100 gram chocolade. Het verzadigde vet schommelt tussen de 20 en de 21%, wat trouwens wel veel is.

Er is er wel één die totaal niet lijkt op de anderen: Koetjesreep eindigt moedeloos achteraan. Logisch natuurlijk, want het is ook geen chocolade. Ze noemen het trouwens zelf ook een ‘cacaofantasie’. Die bevat veel minder cacao en veel meer verzadigde vetten dan de anderen, omdat die als enige gemaakt is met kokosvet.

Prijsverschillen

Geen enkel merk zet de herkomst van de cacaobonen op de verpakking. Dat heeft een reden: bij supermarktchocolade gebruikt men steeds een ‘blend’ van bonen, afhankelijk van waar ze het goedkoopst zijn of waar de oogst het grootst is. Dat levert een middelmatige chocolade op, die echter nooit slecht of fantastisch lekker zal zijn.

Annick Verween: “Leonidas is merkelijk duurder, misschien door de herkomst van de ingrediënten, maar volgens mij zit er toch ook een heel groot stuk marketing in de prijs.”

Drie van de vijf merken komen trouwens uit dezelfde fabriek: Super Choc van Delhaize, de chocolade van Aldi en Tonkeys. De samenstelling is wel (iets) verschillend.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!