De lekkerste pils uit blik

maandag 9 februari 2015 - 08:40
Bier uit een blikje heeft nog altijd niet zo'n best imago. Onterecht, zo blijkt!

Dacht jij ook altijd dat bier uit een blik minder lekker is? Volgens kenners is niets minder waar.

Blik: minstens even goed

Licht is een grote vijand van bier: het tast de smaak en de kwaliteit aan. Daarom zijn glazen bierflesjes meestal bruin of groen gekleurd. Maar zelfs die donkerdere kleur houdt niet alle schadelijke UV-straling tegen.

Een blikje doet dat wel. Bovendien is de binnenkant van het blik bedekt met een beschermlaagje, waardoor de metaalsmaak niet kan overslaan op de inhoud. Als mensen beweren ‘dat hun pint naar het blik smaakt’ is dat vaak psychologisch.

Doe gerust zelf de test: giet een pint uit blikje en een pintje uit een glazen fles in een glas en proef ze blind - je moet al een straffe zijn om het verschil te proeven.

Lange weg afgelegd

De Amerikanen dronken 80 jaar geleden al bier uit blik. Het was toen wel iets voor potige kerels: het metaal woog toen 5 keer zo veel als nu en je had een aparte priem nodig om het open te maken.

In de jaren ’50 kwam het blikje ook naar Europa en tegen die tijd was het al wat gebruiksvriendelijker. Nog een reeks aanpassingen later wordt blik vandaag hoe langer hoe meer de standaard: steeds meer mensen trekken thuis liever aan het lipje dan aan de kurkentrekker. En dan wil je natuurlijk ook wel graag kwaliteit in je glas.

Smaaktest

De Inspecteur schonk 5 merken uit voor 100 proevers op het voedingssalon in Brussel. Grote namen, maar ook huismerken. Dit was hun top 5:

  1. 365 van Delhaize – 0,88 euro/liter
  2. Karlsquell van Aldi – 0.97 euro/liter
  3. Maes – 1,94 euro/liter
  4. Jupiler – 2,16 euro/liter
  5. Cara pils van Colruyt – 0.88 euro/liter

Verrassend

Twee ‘kleine’ brouwerijen halen het van de grote spelers. Karlsquell komt namelijk van brouwerij Martens in Bocholt – dat staat trouwens ook gewoon op de verpakking. Delhaize geeft de naam van z’n leverancier liever niet prijs, maar wilde wel kwijt dat het ook om een relatief kleinschalige brouwerij gaat.

Ook goed om te weten

  • Je hebt niet de garantie dat een huismerk-pils altijd uit dezelfde brouwerij zal komen. Cara van Colruyt werd in het verleden onder andere al gebrouwen door Van Roy, Bosteels, Riva, Martens en Alken-Maes. Op regelmatige basis schrijft de winkelketen de brouwerijen aan. Wie tegen de laagste prijs kan leveren heeft voor een bepaalde periode het contract beet.
  • Het alcoholpercentage van de geteste bieren verschilt nogal: van 4,4% bij Cara Pils tot 5,2 bij Maes en Jupiler. Weet dat dat alcoholpercentage vaak ook een grote rol speelt in de prijs van het bier. Voor het berekenen van de accijnzen baseert de overheid zich op de hoeveelheid suiker die toegevoegd wordt voor de fermentatie. In bieren met een lager alcoholpercentage zit minder suiker - de extra accijnzen voor ‘straffer’ bier betaal je als consument gewoon mee.
  • Pils brouw je met water, gerstemout, hop en gist. Maar die ingrediënten moeten van de wet niet op de verpakking staan. Jupiler en Karlsquell vermelden bijvoorbeeld alleen ‘bevat gerstemout’, maar in theorie moeten ze dat zelfs niet doen. Wel vreemd: voor heel lichte bieren (1% alcohol) moeten dan weer wél alle ingrediënten op het etiket staan…
  • 365 van Delhaize vermeldt wel netjes alle ingrediënten, zelfs de kleurstof ‘ammoniakkaramel’. Karamel wordt heel vaak gebruikt om de kleur van bier wat donkerder te maken. Die ‘ammoniak’-karamel is goedgekeurd als E150c, maar toch raadt het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) aan om 'de concentraties zo laag mogelijk te houden'. Wees je ervan bewust dat zelfs bier niet altijd uit volledig natuurlijk ingrediënten bestaat.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!