De Lijn-topman Kesteloot: "Een bus minder per uur, om betrouwbaarheid te kunnen garanderen"

maandag 14 oktober 2019 - 09:32
Bron: VRT NWS
De Lijn denkt eraan om in een beperkt aantal regio's met een proefproject te starten waarbij er minder bussen per uur rijden. Op die manier zouden reizigers minder last hebben van onverwacht afgeschafte bussen.

Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, doet het voorstel vandaag bij onze Inspecteur. Aanleiding is dat er sinds de start van het schooljaar vaak klachten zijn dat kinderen te laat op school komen omdat De Lijn hen niet op tijd oppikt. Zo is er een meisje dat sinds kort te paard naar school gaat omdat ze te vaak tevergeefs op haar bus stond te wachten.

Vooral in delen van Vlaams-Brabant en rond Antwerpen komen bussen geregeld niet opdagen. Dat komt doordat De Lijn te weinig nieuwe chauffeurs vindt. Daarom overweegt De Lijn om in bepaalde regio's de dienstregeling aan te passen. In plaats van vijf bussen per uur zouden er dan vier per uur rijden, zodat de reizigers zeker zijn dat die vier rijden.

"Het is niet de oplossing", reageert Kesteloot. "Het is iets wat we op dit moment aan het onderzoeken zijn. Of we niet moeten afwegen dat betrouwbaarheid misschien belangrijker is voor onze klanten dan frequentie.  En waar de frequentie hoog genoeg is, zouden we kunnen overwegen - we onderzoeken het dus nog -,om er eventueel een bus tussenuit te halen en dat ook goed te communiceren waardoor de betrouwbaarheid voor onze klanten opnieuw stijgt."

Als dit gebeurt, zal het tijdelijk zijn en zal het beperkt blijven tot de regio's waar moeilijk chauffeurs gevonden worden. "We zullen dit ook goed communiceren", benadrukt Roger Kesteloot. Daarnaast wil De Lijn het ook mogelijk maken om via de app en op de aankondigingsborden te kunnen zien of een bus afgeschaft is of niet. Het zal wel nog enkele maanden duren vooraleer dit mogelijk is. "We zijn de software op dit moment volop aan het afwerken", legt Kesteloot uit.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!