"De nieuwe bank Aion is de Netflix van de bankwereld"

dinsdag 27 oktober 2020 - 08:00
Onlinebankieren zit in de lift. Banken spelen daar uiteraard graag op in.
Alweer nieuwe financiële speler in ons land: nu probeert Aion jou binnen te halen als ‘de bank zonder verborgen kosten’. Denk je aan overstappen? Volgens financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck maak je best eerst je huiswerk.

Hoezo, anders?

“De klassieke banken hebben businessmodel waarbij ze verborgen kosten aanrekenen” vertelt Kim van Esbroeck, hoofd van Aion België aan De Inspecteur. “Wij pakken het anders aan: je krijgt voor 19 euro per maand toegang tot alle bankdiensten. Nergens verborgen kosten, niks bijbetalen op het einde van het jaar.“

Aion heeft een Belgische banklicentie, maar is een digitale bank. Er is weliswaar een hoofdkwartier in Brussel, maar de bank heeft geen andere fysieke kantoren.

“We willen meer doen dat geld van de mensen passief vastzetten en daar kosten voor aanrekenen” zegt Van Esbroeck. “Ons doel is om mensen te laten besparen en zo meer te laten verdienen.”

Besparen

Klanten van Aion hebben om te beginnen een aanbod voor dagelijks bankieren. Zo kun je er net zoals bij en andere bank je overschrijvingen regelen, een kredietkaart aanvragen of betalen via Apple Pay of Google Pay.

“We onderscheiden ons van de traditionele banken door onze bijkomende dienstverlening”, zegt Kim Van Esbroeck.  “Zo is er om te beginnen MoneyMax: onze reeks diensten om je geld zo goed mogelijk te laten renderen”.

Het gaat onder meer over een spaarmodule die zoekt naar de interessantste rentevoeten op de markt. “Dat is trouwens op dit moment onze eigen spaarrekening."

Ons doel is om mensen te laten besparen en zo meer te laten verdienen

Kim Van Esbroeck

"Maar het gaat ruimer dan dat" zegt Van Esbroeck. "We hebben ook een simulator die speurt naar de beste tarieven voor elektriciteit, gas, mobiele telefonie of autoverzekeringen. De klant kan zich ook automatisch laten overzetten naar een contract met een gunstiger tarief.”

Een andere dienst van Aion is MaxShopping. Van Esbroeck: “Wanneer je online een aankoop doet, stuur je de rekening door naar ons.  Wij checken gedurende 30 dagen na de aankoop of het product ergens goedkoper te vinden is. Is dat het geval, dan storten we het verschil op je rekening.”

De expert: “Ja, maar…”

Michaël Van Droogenbroeck, financieel expert van VRT NWS, is niet verrast dat er nog maar eens een nieuwe speler opduikt op de Belgische markt. “Banken komen graag naar ons land omdat we met z'n allen heel veel spaargeld hebben. Aion is zeker niet de enige nieuwe speler. Het gaat veelal om digitale banken, die niet investeren in een netwerk van kantoren.”

Het aanbod van Aion kan verleidelijk klinken, maar volgens Van Droogenbroeck zal lang niet iedereen beter af zijn met zo’n formule van 19 euro per maand.

“Het klopt dat traditionele banken zogenaamde verborgen kosten aanrekenen. Maar die zijn zeker niet bij elke bank even hoog. Vooral bij digitale banken vallen de kosten vaak beter mee dan Aion ze voorstelt.”

Van Droogenbroeck vergelijkt Aion dan ook met Netflix. “Je krijgt net als bij die tv-streamingdienst voor een vast bedrag per maand ongebreidelde mogelijkheden, maar het is nog maar de vraag of je die ook zal gebruiken. Sommige klanten zullen effectief wel beter af zijn met zo’n forfaitprijs, maar het is lang niet voor iedereen interessanter.”

Sommige klanten zullen effectief wel beter af zijn met zo’n forfaitprijs, maar het is lang niet voor iedereen interessanter

Michaël Van Droogenbroeck

Hij adviseert dan ook om eerst na te gaan of het pakket wel geschikt is voor jouw profiel.

“Maak zeker eerst de optelsom van alles wat je nu op maandbasis doet bij je bank en welke kosten je ervoor betaalt. Pas wanneer je de werkelijke kost kent, kun je nagaan of een overstap wel zin heeft.”

Daar bestaan trouwens ook hulpmiddelen voor. “Op websites als Spaargids.be kun je nagaan welke bank(rekening) het best aansluit bij jouw profiel. Zo weet je meteen welke formule voor jou de meest interessante is.”

De (bank)wereld verandert

Aion zal ook niet de laatste bank zijn die je met een aangepast dienstenpakket probeert te overtuigen. “We zien nu ook dat zelfs klassieke banken als KBC met andere services naar buiten komen. Je kunt daar nu bijvoorbeeld de doelpunten van de afgelopen voetbalspeeldag bekijken.”

Michaëls gouden regel blijft dan ook: maak altijd de oefening of de bankrekening die je hebt voor jou wel de juiste is, en stap pas over wanneer je daar echt je voordeel mee doet.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!