De nieuwe zomerdrankjes. Zijn ze hot or not?

vrijdag 28 juni 2019 - 08:41
De zomer komt er aan en dus worden we overstelpt door een resem nieuwe drankjes. Het ene is al opvallender dan het andere. De Inspecteur proeft enkele bijzondere nieuwigheden op de markt. Voedingsdeskundige Annick Verween kijkt mee op het etiket.

Waters (of toch niet)

Bruiswater met een smaakjes ligt al enkele jaren in de winkel, Spa pakt deze zomer uit met een niet-bruisende variant. Zij lanceren hun Spa Reine Subtile in drie smaken: appel-framboos, limoen-jasmijn, sinaasappel-kardemon. Een nieuwigheid van Volvic die je deze zomer in de winkelrekken zal zien liggen is de Volvic Infusion Bio. Naar eigen zeggen een gearomatiseerde drank met natuurlijk mineraalwater van Volvic. Ook bij hen drie varianten, telkens gebaseerd op een andere vulkaan. Ze hebben een smaak met matcha en groene thee, met hibiscus en met rooibos. Maar is deze Volvic nu een soort water of eerder een iced tea vragen de voorproevers van De Inspecteur zich af.

Ze zijn alleszins vooral fan van de smaak met hibiscus, die trouwens aangevuld is met litchi en passievrucht. De andere twee kunnen hun minder bekoren. Als ze de Spa Subtile uitschenken is de geur veelbelovend en sterk aanwezig, in tegenstelling tot de smaak zelf. Die omschrijven ze eerder al een vage 'touch', het product heet dan ook 'Subtile'.

Annick Verween: "Spa Subtile kan je inderdaad gearomatiseerd water noemen, water met een smaakje dus 0 kcal. Volvic daarentegen is inderdaad gearomatiseerde drank zoals ze het effectief ook zelf noemen. Dat merk je ook als je op de verpakking kijkt want bij hen heb je 10 kcal per 100 ml. Dat is zeker niet veel, maar water kan je daarom niet echt noemen."

Energy drinks

Deze zomer vallen meteen 2 energydrinks op. Coca-Cola brengt een eigen energiedrankje uit, met de échte en vertrouwde smaak van een Coca-Cola. Zowel in normale versie als in zero. Helemaal nieuw is Yula, een plantaardige energy drink. Veel lof van mijn voorproevers voor de mooie blikjes van Yula (ze bestaan trouwens ook in 3 smaken, kijk gerust eens op de website van Yula) maar wat in de blikjes zit kunnen ze echt niet pruimen. Ook de Coca-Cola Energy kan hun helemaal niet bekoren. Dit heeft helemaal niet die typische smaak van Coca-Cola, maar eerder die typische van van een energy drink. Zo klinkt het alvast bij mijn voorproevers.

"Coca Cola Energy heeft een hoog cafeïnegehalte (32 mg cafeine op 100 ml), maar dat is minder dan een kop koffie", zegt Annick Verween er meteen bij. "Tussen de twee varianten van Coca-Cola zie je wel een groot verschil qua kcal. Bij de regular 105 kcal, bij de zero 8 kcal. Bij Yula is het interessant om weten dat ook zij hun energie halen uit cafeïne, maar dat zij die halen uit thee-extract. Zij voegen groene thee-extract toe die hoog is in cafeïne".

Een biertje om af te sluiten

Desperados kennen we allemaal als het tequilabier, als daar dan een versie met sangriasmaak van op de markt komt wil De Inspecteur dat uiteraard testen. Zijn voorproevers vinden het best lekker en zomers én proeven zowel een biersmaak als een sangriasmaak. Een product dat dus doet wat het zegt!

Bij Annick Verween valt op dat zo'n Desperados toch wel meer alcohol bevat dan een normaal pintje, daar heb je 4,2 % alcohol en bij een Desperados 5,9 %. Die typische Sangriasmaak bekomen ze door druif en kruiden toe te voegen, die toevoegingen zorgen er ook meteen voor dat deze Desprados Sangré iets rijker is aan suikers dan de normale versie.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!