Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De prijs van kip

do 21 feb. - 7:25

De laatste dagen is het paardenvlees niet uit het nieuws te slaan, maar Inspecteur Decaluwé heeft het liever over kippen deze keer. In het bijzonder de prijs van de kip. Kip in z'n geheel, maar ook ge
kip

De laatste dagen is het paardenvlees niet uit het nieuws te slaan, maar Inspecteur Decaluwé heeft het liever over kippen deze keer. In het bijzonder de prijs van de kip. Kip in z'n geheel, maar ook gewoon kipfilet voor op de boterham. Waarom zijn er zo'n grote prijsverschillen?

Kipfilet op de boterham

De prijs van sneetjes kipfilet voor op de boterham wordt door verschillende factoren bepaald:

  • het percentage kippenvlees dat in het kippenbeleg zit. Dat moet in principe altijd op de verpakking staan. Je zal meer betalen voor kippenfilet waarin 92% kippenvlees in zit dan beleg met 82% kippenvlees
  • de herkomst van de kippen die verwerkt zijn in het vleesproduct. Kippen van buiten Europa kunnen vaak goedkoop worden ingevoerd
  • de voeding die de kip heeft gekregen
  • kippenbeleg dat gemaakt is van borstfilet is duurder dan sneetjes die gemaakt zijn van bijvoorbeeld het dijenvlees of het snijvlees van de kip
  • extradunne sneetjes kippenfilet zijn duurder dan de gewone sneetjes. Het productieproces van extrafijne sneetjes kost meer
    .
  • de verpakking en de versheid van kipfilet speelt ook een rol. Je betaalt meer voor extraverse sneetjes kipfilet die in een speciale verpakking zitten.

Kip in zijn - of haar? - geheel

De prijs van een kip in zijn of haar geheel hangt ook af van verschillende factoren

  • de leeftijd
  • vrije uitloop of niet
  • de voeding
  • de oorsprong
  • biologisch of niet

Een standaardkip - of ook soms plofkip genoemd - is al na 35 dagen klaar om geslacht te worden. Bij een scharrelkip is dat 56 dagen, bij een biokip 81 dagen. De langere levensduur heeft natuurlijk meer kosten voor de kweker als gevolg (voedsel, verzorging...) die de hogere prijs verklaren.



Vers of diepvries?

De verse kip die je bij ons in de supermarkt koopt, is in principe vers en nog nooit ingevroren geweest. Dat kan je controleren door na het klaarmaken van de kip een van de botjes te breken. Is dat vanbinnen verkleurd, dan is de kip al ingevroren geweest.

Een kip die je in de supermarkt in het diepvriesvak vindt, is goedkoper dan verse kip. De kwaliteit van de kip is nochtans grotendeels dezelfde.

Het kan wel zijn dat filets uit de diepvries een bloedvlek vertonen of een ander ' schoonheidsfoutje'. Maar diepvries is gewoon een vangnet voor overproductie.


Filet vs. Braadkip

Het duurste deel van de kip is duidelijk de borstfilet. De reden daarvoor is simpel: 1/3 van de kip is borst. Een geslachte kip weegt ongeveer 1,3 kilo, dus dat levert zo’n 450 g borst op. Maar als je daar nog het been en het vel van aftrekt, hou je maar zo’n kleine 300 g echte borstfilet over.


Beter bio?

Een biologische kip kost in de meeste gevallen opvallend meer. Dat heeft verschillende redenen:

  • een biologische pluimveehouderij moet meer investeren. De stal moet bijvoorbeeld veel groter zijn en er moet een stukje grond voorzien worden om de kippen buiten te laten lopen
  • het voer moet biologisch zijn, dus duurder in aankoop
  • een biologische kip leeft langer ( zie boven )
  • de kweker mag geen antibiotica gebruiken of andere groeibevorderaars

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet