De smaaktest bolognesesaus: het merk dat het meeste vlees bevat, staat op de laatste plaats

maandag 18 mei 2020 - 08:33
Er bestaan oneindig veel varianten op de klassieke bolognesesaus. Ook bij de merken die De Inspecteur opneemt in de smaaktest zijn er grote verschillen wat betreft de samenstelling van de saus. Eén ding is zeker: het is niet omdat de saus veel vlees bevat dat ze de beste punten krijgt.

Bolognesesaus is een traditionele Italiaanse pastasaus, afkomstig uit Bologna. Het is van nature een stevige saus die goed vult. Dat is ook logisch als je naar de klassieke ingrediëntenlijst kijkt: rundvlees, (gehakt), gedroogd buikspek, ui, wortel, bleekselderij, tomatenpuree, rode wijn en volle melk. In 1982 werd het authentieke recept door de Accademia Italiana della Cucina (de Italiaanse Culinaire Academie) bij de Bolognese Kamer van Koophandel gedeponeerd.  

Wij Belgen eten de saus nog altijd massaal. Al is de kans groot dat jouw versie afwijkt van het klassieke recept. Dat geldt zeker ook voor de industriële bolognesesaus die je in de supermarkt koopt. 

Met dank aan collega Iris Van Hoof 

De Inspecteur kan omwille van het coronavirus geen klassieke smaaktest organiseren. Daarvoor heeft hij immers 100 proevers nodig die op hetzelfde moment een bepaald product blind proeven. 

Daarom doet hij een beroep op collega Iris Van Hoof en haar man en twee kinderen. "Ik eet graag en dat geldt ook voor de rest van mijn gezin. We zijn kritische proevers en we organiseren met veel plezier een smaaktest aan onze keukentafel." 

Top 5 

Na het proeven geven Iris, haar man en twee kinderen elk afzonderlijk punten aan de verschillende merken bolognesesaus. Op die manier ontstaat er toch een top 5. Al moet je het resultaat dus wel met een korrel zout nemen. Het is minder doorslaggevend dan wanneer er 100 mensen proeven.  

  1. Miracoli - 8,92 euro/kg  
  2. Bertolli - 6,84 euro/kg 
  3. Palazzo - 1,69 euro/kg  
  4. Barilla - 7,88 euro/kg  
  5. Manna - 6,45 euro/kg 

Zoute en zoete saus

  • Miracoli krijgt de voorkeur ten huize Van Hoof. 
  • Het is de saus met het hoogste zoutgehalte: 1.8 gram per 100 gram. 
  • Bij de andere merken varieert het zoutgehalte van 1 gram tot 1.4 gram per 100 gram. 
  • De saus van Bertolli eindigt als tweede.
  • Dat is de saus met het hoogste suikergehalte: 1 klontje per 100 gram.
  • Miracoli moet er amper voor onderdoen met 0.9 klontje suiker per 100 gram. 
  • Sowieso bevat elke saus toegevoegde zouten en suikers. 
  • Palazzo heeft het laagste suikergehalte: een half klontje per 100 gram. 
  • Daardoor is het ook de saus het laagste aantal kilocalorieën: 76 per 100 gram. 

Veel of weinig tomaat 

  • Het aandeel tomaat schommelt tussen de 42 en de 80 procent
  • Barilla bevat het minste tomaat van allemaal: amper 42 procent. 
  • Het is ook het enige merk dat "water" op de ingrediëntenlijst vermeldt. 
  • Bertoli bevat het meeste tomaat: maar liefst 80 procent. 
  • Dat wordt blijkbaar geapprecieerd door Iris en co want die saus eindigt op de tweede plaats.   

Veel of weinig vlees

  • Ook het aandeel vlees verschilt sterk bij de verschillende merken. 
  • De hoeveelheid vlees schommelt tussen de 9 en de 25 procent
  • Maar het is niet omdat een saus veel vlees bevat dat die ook de meeste punten krijgt. 
  • De saus van Manna bevat het meeste vlees, 25 procent, maar eindigt als laatste. 
  • Door al dat vlees bevat Manna ook het meeste vet: 8.6 gram per 100 gram.
  • De saus van Bertolli bevat het minste vlees: 9 procent. 
  • Bij de andere merken zit het eerder rond de 16 à 20 procent.
  • Alle merken gebruiken gemengd gehakt, een combinatie van varkens- en rundvlees.  

Veel ingrediënten en E-nummers 

  • Manna is niet alleen kampioen wat betreft het vleesgehalte.
  • De saus bevat ook de meeste ingrediënten, maar liefst 25, en de meeste E-nummers. 
  • De fabrikant voegt ook nog smaakversterkers en zuurteregelaars toe.
  • Bij de andere merken is de ingrediëntenlijst betrekkelijk minder lang.
  • En dan zijn er natuurlijk nog de traditionele ingrediënten zoals ui, wortel, selderij, tijm, laurier.
  • Ook die verhoudingen verschillen van merk tot merk.   

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!