Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De Smaaktest: Emmentaler komt nog maar zelden uit Zwitserland

smaaktest

ma 20 jan. - 7:30

Eet je wel eens een plak Zwitserse gatenkaas uit de supermarkt? Dan is die wellicht gemaakt in Frankrijk. Maar de samenstelling lijkt wel sterk op het origineel.

Top 5:

  1. Aro (Makro) – 6,48 euro/kg
  2. Le Cavalier (Aldi) - 6,23 euro/kg
  3. Président - 22,04 euro/kg
  4. Boni Selection bio (Colruyt) - 12,90 euro/kg
  5. Milbona (Lidl) - 6,23 euro/kg

Eeuwenoude eenvoud

  • Geen ellenlange ingrediëntenlijsten deze keer: Emmentaler is een eenvoudig product met slechts 4 ingrediënten: koemelk, zout, natuurfermenten en stremsel.
  • De kaas werd lang geleden ontwikkeld in het Zwitserse Emmental om melk te verwerken tot een product dat lang houdbaar bleef.
  • Maar de meeste Emmentaler die je vandaag vindt in de supermarkt komt al lang niet meer uit het Emmental zelf.     
  • De naam ‘Emmentaler’ is op zich niet beschermd, wel de benaming 'Emmental Switserland' en 'Emmental Savoie'.
  • Intussen maken ook heel wat producenten in andere landen Emmentaler.
  • En dat mag ook. Je kunt het vergelijken met Gouda, de van oorsprong Nederlandse kaas die intussen ook bij ons gemaakt wordt.
  • Van de 5 kazen uit de test werd er geen enkele gemaakt in Zwitserland.
  • De meeste kazen komen uit Frankrijk. Winnaar Aro wordt gemaakt in Duitsland.
  • Boni vermeldt een Belgische producentencode, maar wellicht is die van de versnijder. Op de Colruyt-website staat Duitsland als land van oorsprong.

Kleine verschillen

  • Zo verschillend als de herkomst is, zo gelijkaardig is de samenstelling van de kazen zelf.
  • Kenners zullen de smaak van de originele Zwitserse kaas verkiezen, maar op nutritioneel vlak lijken alle Emmentalerkazen supergoed op elkaar.
  • Winnaar Aro bevat het minste vet: 28,5 gram. Bij alle andere merken is dat maar een halve gram meer.
  • Le Cavalier van Aldi heeft de minste calorieën: 369 kcal per 100 g. De andere merken zitten daar maar nét boven, met 374 kcal per 100 g.
  • Meer verschil zit er wel in het zoutgehalte. Elk merk bevat 0,5 g zout per 100 g. Enkel bij Boni is dat het dubbele: 1 g.

Veggie

  • Boni is de enige biokaas van de 5 en zet ook ‘veggie’ op de verpakking omdat hij gemaakt is met microbieel stremsel.
  • Stremsel is de vloeistof uit de maag van kalveren die de eiwitten in melk doet samenklonteren.
  • Bij heel veel kazen komt het gebruikte stremsel nog altijd uit de maag van geslachte kalveren.
  • Zie je op een verpakking staan dat er ‘microbieel’ stremsel gebruikt is, dan is het gemaakt op basis van micro-organismen (gisten of schimmels).
  • Je kan er dan van op aan dat de kaas geschikt is voor vegetariërs.
  • Dat geldt in deze test niet alleen voor Boni, maar evengoed voor Aro en Milbona.
  • Le Cavalier van Aldi vermeldt alleen ‘stremsel’.
  • De kaas van Aldi komt nochtans van bij dezelfde (Franse) fabrikant als de Emmentaler van Lidl. Die is wel gemaakt met microbieel stremsel.

Vet

  • Van kaas weten we dat hij veel vet en calorieën bevat.
  • In vergelijking met andere kazen valt het bij Emmentaler nog wel mee: gemiddeld zo’n 370 kcal en 29 g vet per 100 g.
  • Dat is iets meer dan jonge kaas, maar minder dan bijvoorbeeld Parmezaanse kaas (ongeveer 400 kcal per 100 g).
  • Wil je echt op je lijn letten? Dan ben je beter af met bijvoorbeeld fetakaas: 280 kcal en 23 g vet per 100 g. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet