Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De smaaktest grissini: weinig ingrediënten maar wel veel kilocalorieën

smaaktest

ma 11 mei - 6:31

Officieel zijn het grissini. Maar de meeste mensen zeggen broodstengels of soepstengels. De dunne staafjes zijn een vaste waarde bij de Italiaan. Maar veel mensen halen ze ook in huis als aperitiefhapje. De grissini van Boni komen als winnaar uit de bus. Op de voet gevolgd door die van Granforno.

Volgens Wikipedia worden de broodstengels mogelijk al sinds de 14e eeuw in Italië gegeten. Al zijn er andere bronnen die beweren dat ze pas in de 17e eeuw werden gemaakt door een bakker in Torinesi. Vandaar ook de naam: Grissini Torinesi. 

Grissini zijn een relatief eenvoudig product. Maar vergis je niet, er zitten meer kilocalorieën in dan je denkt! 

Top 4*

De smaaktest grissini werd gedaan met 100 proevers voordat de coronamaatregelen werden afgekondigd. En dat geldt ook voor de inkopen. Die gebeurden in verschillende supermarkten voordat er sprake was van het virus in ons land.

  1. Boni - 7,60 euro/kg
  2. Granforno - 11,50 euro/kg 
  3. Gran d’Italia (Albert Heijn) - 11,90 euro/kg
  4. Delhaize - 7,60 euro/kg

* In de test zaten oorspronkelijk ook de grissini van Snack Day van Lidl. Die verdwenen onlangs uit het assortiment.

Boni wint

  • De grissini van Boni komen als winnaar uit de bus. 
  • Op de voet gevolgd door die van Granforno. Het puntenverschil is klein.
  • Voedingsdeskundige Annick Verween kan dat kleine verschil gemakkelijk verklaren. 
  • "Als ik de etiketten van Boni en Granforno bekijk, dan lijken de producten heel erg op elkaar." 

Meer kilocalorieën dan je denkt

  • Boni en Granforno, de nummers één en twee, bevatten allebei 401 kilocalorieën per 100 gram. 
  • Meteen het hoogste aantal maar ook de andere merken bevatten minstens 379 kilocalorieën.
  • Dat is veel, zeker als je weet dat 100 gram wit brood er ongeveer 230 bevat en bruin brood 260. 
  • Maar een broodstengel is geen brood. Er zit meer vet en meer koolhydraten in én meer zout.
  • Het zoutgehalte bij de sticks varieert tussen de 2 en 2,6gram per 100 gram. 
  • Het gaat bij alle merken ook over toegevoegd zout.   
  • Wat het koolhydraatgehalte betreft, zijn het ook de stengels van Boni en Granforno die winnen. 75 gram per 100 gram zijn koolhydraten. 

Olijfolie versus palmolie

  • De vetstof die de meeste fabrikanten gebruiken, is olijfolie.
  • Alleen Gran d’ Italia van Albert Heijn, de nummer drie, gebruikt palmolie. 
  • Opvallend: Boni en Granforno vermelden expliciet dat het om extra vierge olijfolie gaat.
  • Dat is de meest pure olijfolie die vrijkomt bij de eerste persing van de olijfolie, dan komt de smaak van de olijf nog meer tot z’n recht. En dat kunnen de proevers wel appreciëren.   

Nutriscore D

  • Grissini zijn een eenvoudig product.
  • Op de korte ingrediëntenlijst vind je tarwebloem, olie, zout en gist. 
  • Fabrikanten voegen ook moutextract toe.
  • Ondanks het beperkte aantal ingrediënten, krijgen grissini wel een D als nutriscore. 
  • Dat komt natuurlijk omdat ze zoveel kilocalorieën bevatten. 
  • Bovendien eet je die sticks vaak met vettige dingen zoals een tapenade of een andere spread waarin veel olie of andere vetten in zit. Dus toch een beetje opletten dat je er niet te veel van eet. Het is zeker geen vervanger voor brood.   

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet