De Smaaktest: het panel kiest de lekkerste kruidenboter voor bij de barbecue

maandag 14 juni 2021 - 09:27
Plakjes kruidenboter: heerlijk bij de barbecue.
O ja, wees maar zeker dat het barbecueseizoen weer geopend is! En wat is er lekkerder op een perfect gegrild stuk vlees of op een dampende aardappel dan een plakje kruidenboter? Het smaakpanel van de Inspecteur zoekt er voor jou de lekkerste uit. En Annick Verween ontdekt dat verschillende merken vaak van dezelfde band rollen.

Top 5:

  1.     Carrefour ‘boter met knoflook en fijne kruiden’ - 10,32 euro/kg
  2.     Albert Heijn ‘kruidenboter’ (de enige in een vlootje) – 9,90 euro/kg
  3.     Milbona ‘kruidenboter’ (Lidl) - 9,52 euro/kg
  4.     Meggle 'kruidenboter’ - 19,60 euro/kg
  5.     Boni ‘kruidenboter’ (Colruyt) - 16,72 euro/kg

Deze test vond plaats in juni 2021, de prijzen en merken dateren van die periode.

Hoe vettiger…

Annick Verween bekijkt de ingrediëntenlijsten, en merkt meteen dat de proevers smelten voor… vet!

“Carrefour is met stip de meest boterige kruidenboter! Er zit zo maar even 92% boter in, terwijl dat bij de andere merken maar 75 of 76% is.” Het logische gevolg is dat de winnaar het meeste vet bevat van allemaal: 76%, waarvan 46% verzadigde vetten. “En hij bevat dan ook nog eens het meeste zout. Alle alarmbellen gaan af hier in mijn lijstje.”

Het enge voordeel is dat er nog weinig plaats overblijft voor iets anders. Er zitten minder suikers in. “Slechts 0,9 g, maar voor de rest is het echt wel een caloriebom: Carrefour is goed voor 691 kcal per 100 g.”

De winnaar is de meest calorierijke én bevat ook het meeste zout. Alle alarmbellen gaan af in mijn lijstje

Annick Verween bekijkt de ingrediëntenlijsten

Vlootje

De proevers houden dus het meest van vet en zout. Maar dan is het wel een verrassing dat de nummer 2 van Albert Heijn de mínste calorieën heeft: 575 per 100 g. “Die bevat even weinig suiker als Carrefour, maar wel 10% minder vet. En er zit ook maar half zo veel zout in. Dus als ik zou mogen kiezen, weet ik het wel”, zegt Verween.

Albert Heijn is ook op een ander vlak anders dan de rest: het is het enige merk dat z’n boter niet verkoopt in een plastic rolletje, maar in een vlootje. Niet alle proevers zijn daarvan overtuigd: “De barbecue is nog niet eens begonnen en die boter is al helemaal uitgelopen. Zo ziet ze er niet zo smakelijk uit, maar ze is het gelukkig wel.”

Kruiden

De kruidenmengeling blijkt best gelijkaardig bij de verschillende merken. Alle producenten gebruiken look (alleen Albert Heijn vermeldt lookpoeder) en ze voegen ook allemaal peterselie, een beetje citroensap en ui toe.

“Ik denk trouwens dat de proevers die ui niet zo lekker vinden”, zegt Verween. “Want bij Meggle, Lidl en Boni staat hij vooraan in de ingrediëntenlijst – net na de boter - en die 3 merken vallen buiten de ereplaatsen.” De nummers 1 en 2 gebruiken minder ui en voegen ook bieslook toe. Dat valt blijkbaar meer in de smaak.  

Annick merkt aan de producentencodes (het ovale logo met de EU-code) dat Boni uit dezelfde Duitse fabriek komt als Meggle. “Het recept verschilt maar een klein beetje tussen die twee, misschien is dat wel de reden voor de relatief hoge prijs van Boni.”  Lidl en Carrefour rollen dan weer van dezelfde band in het Waalse Courcelles. “Maar bij die 2 merken is de samenstelling wel totaal anders”, zegt Verween. 

Of je maakt ze gewoon zelf

Annick vertelt Sven dat zij nooit kruidenboter koopt in de winkel: "Ik maak ze altijd zelf naar het recept van mijn moeder. Uiteraard wil ik dat met de rest van Vlaanderen delen." Komtie:

  • 125 g boter (op kamertemperatuur) pletten.
  • Mengen met 1 fijngesneden sjalotje en 2 teentjes geperste look.
  • Kruiden met veel peper, wat zout en ½ theelepeltje tabasco.
  • Fijngesneden bieslook toevoegen en ½ tuiltje gemalen peterselie.
  • Alles mengen, in aluminiumfolie rollen en 1 uur in de diepvries.

Smakelijk!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!