De Smaaktest: ja, er zit écht vlees in een cocktailworstje!

maandag 25 november 2019 - 08:30
Een typisch klein blikje cocktailworstjes
De 100 proevers van het smaakpanel bekronen de TV-worstjes van Zwan met de eerste plaats. Maar wist je dat worstjes waar ook kip in zit beter zijn voor het milieu?

Top 5:

  1. Zwan tv-worstjes - 10,08 euro/kg
  2. Boni cocktailworstjes (Colruyt) - 5,75 euro/kg
  3. Panda cocktailworstjes (Aldi) - 3,75 euro/kg
  4. Carrefour cocktailworstjes - 5,75 euro/kg
  5. Dulano cocktailworstjes (Lidl) - 3,75 euro/kg

Recept veranderd

  • In 2013 testte het panel van De Inspecteur al eens cocktailworstjes. Toen kreeg Zwan de derde plaats van het panel, na Everyday van Colruyt en Panda van Aldi.
  • Nu wint het A-merk overtuigend. Dat ligt misschien aan het feit dat het deze keer andere proevers zijn.
  • Maar het zou ook aan de recepten kunnen liggen: de vorige keer gebruikten sommige producenten nog vlees van kalkoen voor hun worstjes. Annick Verween vond deze keer geen kalkoen meer terug in de ingrediëntenlijsten.

Wel ‘vlees’

  • Er wordt veel verteld over dit soort worstjes, maar er zit wel degelijk vlees in.
  • Alle geteste merken gebruiken varken en 2 ervan ook kip.
  • Dat ‘vlees’ mag je wel met een korrel zout nemen, want niet zelden gaat het om separatorvlees. Dat zijn de restjes die nog aan de beenderen hangen. Ze worden eraf gespoten en verwerkt tot een soort vleesbrij. Bij Zwan is een 1/4 van het worstje ervan gemaakt. Het merk vult dat dan nog aan met 55% varkensvlees. Dat maakt dus 80% vlees in totaal. Lidl gebruikt voor z’n worstjes exact dezelfde verhoudingen. Andere merken laten in het midden of het om separator- of  ander vlees gaat.

Duurzaam

  • Lust je graag cocktailworstjes en wil je toch letten op je ecologische voetafdruk? Weet dan dat de kweek van kippen duurzamer is dan de kweek van varkens. Op de verpakking lees je of een producent ook kippenvlees gebruikt. In deze test gaat het enkel om Boni en Panda.
  • Boni heeft wel een lager totaal vleesgehalte (70%) dan de andere merken (allemaal ongeveer 80%).

De andere 20 tot 30%

  • De rest van het worstje is een mengsel van E-nummers (conserveermiddel, antioxidanten, stabilisatoren, emulgatoren, smaakversterkers), specerijen en soms ook collageen.
  • Het zijn vooral die vele bijkomende ingrediënten die de smaak bepalen, concludeert Annick Verween. Anders zouden alle worstjes met enkel varkensvlees bovenaan eindigen, wat nu niet het geval is.
  • Elke producent heeft z’n eigen recept voor de additieven, maar de verhoudingen zijn moeilijk af te lezen van de ingrediëntenlijst.
  • Het enige wat Zwan onderscheidt van de concurrenten is een iets hoger gehalte aan koolhydraten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!