De Smaaktest: "Op een voorverpakte pannenkoek hoort eigenlijk geen suiker"

maandag 1 februari 2021 - 08:30
Hap je graag in een pannenkoek, maar ben je niet zo happig om hem zelf te 'flippen' in de pan? Het smaakpanel van De Inspecteur zoekt voor jou de lekkerste voorverpakte pannenkoeken uit de supermarkt!

Top 5: 

  1. Le patissier 'pannenkoeken met verse melk en scharreleieren' (Lidl) – 2,65 euro/kg 
  2. Aldi pannenkoeken met verse melk - 2,65 euro/kg 
  3. Delhaize biopannenkoeken uit Brugge - 5,29 €/kg 
  4. Simpl pannenkoeken (Carrefour) – 1,82 euro/kg 
  5. Everyday pannenkoeken (Colruyt) - 1,82 euro/kg 

Deze test vond plaats in februari 2021, de prijzen en merken dateren van die periode.

Net echt

‘Die pannenkoeken van Le Patissier smaken alsof ze net vers gebakken zijn’, jubelde één van de proevers. Het is ook de enige verpakking waarop duidelijk staat ‘met verse melk en scharreleieren’. 

“Dat kan wel doorslaggevend zijn”, zegt Annick Verween. “De proevers hebben alleszins een voorkeur voor pannenkoeken met echte melk. Want dat is zeker niet de standaard. 

Twee merken uit de test gebruiken geen melk maar melkpoeder: Everyday en Simpl van Carrefour. “Niet toevallig eindigen die allebei achteraan. Ze lijken trouwens zó goed op elkaar dat het me zou verbazen als ze niet uit dezelfde fabriek komen”, zegt Verween. 

Le Patissier is de enige die volle melk vermeldt, misschien is dat wel de geheime troef

Annick Verween

Bij Everyday en Simpl is water ingrediënt nummer 1, terwijl dat bij de 3 andere merken melk is. Bij Lidl en Aldi zelfs meer dan 50%.

Gulden middenweg

Volle melk, dat betekent dus meer calorieën, maar dat valt volgens Annick best wel mee: "Le Patissier schiet nergens echt in uit. Ik denk dat de producent een goeie verhouding gevonden heeft tussen suiker en vet. 

Per pannenkoek van 60 g bevat de winnaar iets meer dan een klontje suiker (7,3 g) en 5 g vet.

Ter vergelijking: Delhaize bio steekt bijna 2 klontjes suiker in een iets kleinere pannenkoek (58 g), en Aldi is dan weer duidelijk vetter dan de rest. 

Niet voor elke dag 

Laat ons wel wezen, een pannenkoek bevat best veel calorieën. Toch zijn er verschillen tussen de merken. 

  • De pannenkoek van winnaar Le Patissier is op nutritioneel vlak heel gemiddeld: 137 kcal per stuk.  
  • Aldi spant de kroon met 165 kcal per pannenkoek. 
  • De minste calorieën vind je in een pannenkoek van Simpl of Everyday: 126 kcal per stuk.   

Hoe dan ook is dat nog altijd minder dan 60g Brusselse wafel (180 kcal) of de hotelcake (220 kcal) uit de supermarkt. In vergelijking met een gemiddelde pannenkoek bevatten wafels minder suiker, maar veel meer vet. Hotelcake scoort op beide vlakken slechter. 

Suiker hoeft niet

Onthoud vooral dat verpakte pannenkoeken sowieso al heel zoet zijn. Er nog suiker overheen strooien hoeft eigenlijk niet.  

En in vergelijking met vers gebakken pannenkoeken mag je uiteraard ook rekenen op een pak additieven. Tot wel 8 verschillende  emulgatoren, conserveermiddelen, verdikkers, rijsmiddelen en aroma's per verpakking.

“Wel een pluim voor de bio-pannenkoeken van Delhaize”, besluit Verween. “Want die hebben het eenvoudigste recept van allemaal: melk, suiker, ei, bloem, vet en alleen een beetje rijsmiddel. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!