Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

De Smaaktest: welke raclettekaas is de beste?

ma 15 feb. - 4:43

Ideaal om de koude winter te trotseren, zo’n plak gesmolten kaas op je bord. En er zijn nog zekerheden: wil je veel smaak? Ga dan voor een vette kaas.
een portie raclette

Opgelet! Deze smaaktest werd uitgevoerd in 2019. De prijzen kunnen dus wat verschillen.

Top 5:

Geen 100 proevers deze keer: de Inspecteur bezit helaas niet genoeg raclettestellen voor zo’n grote testgroep. Daarom organiseerde hij bij hem thuis een raclette-feestmaal met z’n gezin en de voltallige programmaredactie. Dit is het verdict van de 10 testers:

  1. Entremont ‘Raclette’ – 16,38 euro/kg
  2. Boni (Colruyt) ‘Zwitserse’ raclette – 17,90 euro/kg
  3. 365 Delhaize ‘Raclette in sneetjes’ – 7,73 euro/kg 
  4. Le Rustique ‘Raclette Classique Nature’ –14,64 euro/kg
  5. Chêne d’Argent ‘Raclette classic’ (Lidl) – 6,98 euro/kg 

Puntjes op de cheese

  • Voor alle duidelijkheid: raclette is niet de naam van een kaas, maar van het gerecht waarbij je een plak kaas laat grillen.
  • Enkele jaren geleden probeerden de Zwitsers het nog voor elkaar te krijgen dat alleen hun kaas die naam mocht dragen. Een rechter ging daar uiteindelijk niet mee akkoord.
  • Je kunt er dus in principe elke soort kaas voor gebruiken, en hij hoeft ook niet uit Zwitserland te komen.
  • De enige Zwitserse raclette uit de test is die van Boni. Die zet een Zwitserse vlag op z’n verpakking, maar er staat wel een Belgische producentencode. Wellicht wordt de kaas dus in ons land versneden.
  • De 4 andere merken komen uit Frankrijk.

Hoe vettiger…

  • De 10 proevers zetten de meest vetrijke kazen in de top 3.
  • Entremont, Boni en Delhaize bevatten stuk voor stuk 28 gram vet per 100 gram.
  • Bij Le Rustique en Chêne d’Argent is dat 2 gram minder.
  • Die 2 ‘verliezers’ komen trouwens (misschien niet toevallig) van bij dezelfde verpakkingsfabriek. Hun samenstelling is zo goed als identiek.
  • Elke kaas bevat 48% vet ‘op droge stof’, maar al het vocht er nog in scheelt het gehalte wel een beetje.
  • Boni bevat als enige Zwitser de meeste calorieën (356 kcal per 100 g) en het meeste zout (2%).
  • Een raclette-maaltijd is daardoor wel een pak calorierijker dan fondue of steengrill.

Korstje

  • Je mag de korst van de raclettekaas opeten, als je er tenminste geen kilo’s van eet. Er zit geen plastic in.
  • Wat er wel in zit is het antibioticum natamycine (=pimaricine, E235).
  • Die stof wordt wel vaker gebruikt in kaaskorsten als bacteriedoder.
  • Ze kan in kleine hoeveelheden geen kwaad, maar er wordt toch aangeraden om er niet te veel van te eten.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet