De verwachte hinder voor de staking van volgende week

vrijdag 8 februari 2019 - 07:45
Op woensdag 13 februari is er een grote nationale staking aangekondigd. Heel wat sectoren leggen die dag het werk neer en daar kan je als consument wel wat hinder bij ondervinden. Dit is wat we voorlopig al weten.

Openbaar vervoer

NMBS

Op het spoor start de staking al op dinsdagavond (22u). De NMBS zal een alternatieve dienstregeling uitwerken om pendelaars toch op hun bestemming te krijgen.

"We raden mensen aan om de routeplanner op de website en de app in het oog te houden voor actuele reisinformatie", zegt Bart Crols. Meer informatie over de staking op het spoor vind je hier

De Lijn

"We verwachten heel wat hinder. Zowel de lijnen die we zelf bedienen als die door onderaannemingen kunnen ernstig verstoord zijn", zegt Tom Van de Vreken van De Lijn. "De chauffeurs die woensdag wel werken zullen eerst ingezet worden op de belangrijke lijnen. Hebben we chauffeurs over, dan zetten we die in op de tweede laag en zo verder". 

De Lijn zal op woensdag zo snel mogelijk een overzicht van de bediende lijnen op haar website plaatsen. 

MIVB/STIB

Aangezien de werknemers bij MIVB/STIB niet op voorhand moeten aangeven of ze al dan niet staken, valt nog af te wachten hoe groot de hinder daar zal zijn. Ze raden aan om de website en de sociale media in het oog te houden voor updates. 

Het openbaar vervoer zal ernstig verstoord zijn. Hou de sociale media-kanalen en website van de vervoersmaatschappijen in het oog

Tip

De Post

"Het is best mogelijk dat je jouw postbode niet zal zien", zegt Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris van ACOD post. "Wat niet verstoord zal zijn is de kranten- en pakjesbedeling, daarvan maken we een prioriteit". 

Onderwijs

In het onderwijs roept het ACOD zijn leden op om mee te staken. De christelijke vakbond voor kleuter- en lager onderwijs (COV) spoort zijn leden niet actief aan om het werk neer te leggen maar steunt wel collega's die het wel doen. Hetzelfde geluid is te horen bij de liberale overheidsvakbond en de christelijke onderwijsvakbond.

Vraag op voorhand op de school van jouw kind wat je mag verwachten. 

Kinderopvang

"Opvanginitiatieven zijn niet verplicht om aan Kind & Gezin te laten weten of ze al dan niet meestaken", zegt Nele Wauters van Kind & Gezin. "We vragen wel aan elke opvang om ouders actief te informeren en betrekken zodat zij op tijd een alternatief kunnen voorzien". 

Bankensector

In het algemeen verwacht de bankensector weinig tot geen invloed van de geplande staking. "Naar ons weten zijn er nog geen acties gepland maar dat kunnen we natuurlijk nooit uitsluiten. Maar momenteel ziet het er naar uit dat de impact nihil zal zijn voor de banken en dus ook voor de klant", aldus Isabelle Marchand van Febelfin. 

Luchtvaart

In de luchtvaartsector wordt er opgeroepen om te staken. Dat zal een grote impact hebben op de vluchten die vertrekken van en naar ons land. Luchtvaartmaatschappijen en touroperators doen er alles aan om voor hun passagiers een alternatief te voorzien. 

Thomas Cook heeft bijvoorbeeld al 90% van haar reizigers een oplossing gevonden. "Wij contacteren onze reizigers zelf om samen een alternatief te vinden", zegt Leen Segers van Thomas Cook. Bij Brussels Airlines zijn al 150 vluchten geschrapt. Ook daar krijgen passagiers een alternatief aangeboden of kunnen ze een terugbetaling vragen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!