De voor- en nadelen van de schrikkeldag

vrijdag 28 februari 2020 - 08:00
2020 is een schrikkeljaar. Dat wil zeggen dat we dit jaar een dag extra hebben: 29 februari. Maar wat zijn de voor- en nadelen van zo'n schrikkeldag? De Inspecteur lijst op.

Extra dag genieten

Laat ons beginnen bij de voordelen van zo'n schrikkeldag. Abonnementen voor internet, televisie en telefonie zijn vandaag eigenlijk gratis. Je betaalt hetzelfde per maand. Betaal je bijvoorbeeld maandelijks €30 voor je telefoonabonnement? Dat is dan jaarlijks €360 euro of 99 cent per dag. Dat bedrag krijg je vandaag dus cadeau. Hetzelfde geldt voor krantenabonnementen of sportabonnementen. Vandaag kan je daar een dag gratis van genieten!

Dag gratis verzekerd

Betaal je elke maand een premie voor je verzekering? Dan ben je vandaag gratis verzekerd, want die maandelijkse premie wordt niet verhoogd in een schrikkeljaar. Je hebt dus een extra dag om te genieten van je ziekteverzekering. Ook je autoverzekering is vandaag gratis. Maar dat moet uiteraard geen excuus zijn om ongelukken te veroorzaken.

Een extra dag gratis televisie kijken, maar ook een extra dag elektriciteit betalen.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Johan Cruijff sprak ooit deze legendarische woorden. En ze zijn zeer toepasselijk op de schrikkeldag. Want hoewel je een extra dag kan genieten van voorafbetaalde abonnementen, kost zo'n schrikkeldag je ook extra geld.

Op 29 februari moet je bijvoorbeeld een extra dag je huis verwarmen. Je gebruikt ook extra elektriciteit. Een gemiddeld Vlaams gezin betaalt jaarlijks 2000 euro per jaar aan energie. Dat betekent dus dat je op een schrikkeldag € 5,50 extra energiekosten hebt.

Op een schrikkeldag moet je uiteraard ook eten. Als je weet dat een gemiddeld Belgisch gezin jaarlijks € 5744 uitgeeft aan boodschappen, dan betekent dat een meerkost van € 15,74 op een schrikkeldag.

Je moet meer werken voor hetzelfde loon.

Wat met je loon?

29 februari, dat betekent voor veel mensen ook een extra dag werken. En dat is slecht nieuws voor werknemers met een contract van een vast aantal uren per week. Zij krijgen namelijk iedere maand hetzelfde salaris, ongeacht het aantal werkdagen in de maand. 

Word je per uur betaald of ben je uitzendkracht? Dan is zo'n schrikkeldag wel een voordeel. Voor de uren die je op 29 februari werkt, word je dan natuurlijk wél betaald. 

Waar komt de schrikkeldag vandaan?

Een tropisch jaar is de tijd die de aarde nodig heeft om in haar baan om de zon van lentepunt naar lentepunt te draaien. Dat duurt 365 dagen, 5 uren, 48 minuten en iets meer dan 45 seconden.

De Gregoriaanse kalender die wij hanteren, houdt het op 365 dagen zonder bijkomende uren, minuten en seconden. Daardoor is er elke 4 jaar bijna een dag overschot als we nog in lijn willen zijn met de tropische jaren. Dat lost de Gregoriaanse kalender op met een schrikkeldag om de 4 jaar.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!