De VREG lanceert nieuwe V-test: "Het is nu veel gemakkelijker om geregeld te vergelijken"

dinsdag 11 januari 2022 - 11:30
De Vlaamse Energieregulator VREG lanceert een nieuwe V-test. Dat is goed nieuws want de oude test had een aantal belangrijke tekortkomingen. De nieuwe V-test is makkelijker in gebruik en is er beter afgestemd op jouw persoonlijke behoeftes. De VREG stelt de test in primeur voor bij De Inspecteur.

2021 was een recordjaar voor de V-test. Zo'n 1,2 miljoen gezinnen en zo'n 60.000 kleine bedrijven deden de test om te kijken welk energiecontract het best bij hun behoeftes past. 

De kans is groot dat er in 2022 nog meer vergeleken zal worden. De energieprijzen zijn duur. En het blijft belangrijk om geregeld de prijzen van andere contracten te vergelijken met je huidige contract. Dankzij de nieuwe V-test zal dat vergelijken gemakkelijker gaan dan vroeger. 
 

1. Kortingen inbegrepen

Als je de V-test doet, dan zie je vanaf vandaag ook kortingen die energieleveranciers geven.

"Tot gisteren was dat een functie die je alleen terugvond bij commerciële prijsvergelijkers", vertelt Leen Vandezande van de VREG. "Wij tonen die kortingen nu ook. Daarnaast tonen we ook bijkomende diensten die een leverancier aanbiedt. Een gratis thermostaat bijvoorbeeld." 

De Inspecteur Sven Pichal maakt wel een belangrijke kanttekening bij die nieuwigheid. "Blijf wel opletten met kortingen, daar hangen soms moeilijke voorwaarden aan vast of de korting geldt enkel voor de de pure prijs van de energie en niet voor de heffingen en taksen op de factuur." 
 

2. Een filter voor jouw profiel

De resultaten die je te zien krijgt bij de V-test, zijn gemakkelijk te begrijpen. "Tot gisteren kreeg je bij elk resultaat een hele waslijst aan symbolen te zien", vertelt Vandezande.

"Die symbolen moesten aantonen wat de voorwaarden van het energiecontract waren. Stond er bijvoorbeeld een apenstaartje (@), dan betekende dat dat type contract volledig digitaal werd afgehandeld. Dat was niet zo gebruiksvriendelijk."

De VREG gooit het met de nieuwe test over een andere boeg. "Nu is er een zoekfilter", vertelt Vandezande. "Daarmee kan je je eigen voorkeuren instellen. Je kan aanduiden welke voorwaarden je wel of niet wil bij een contract."

"Wil je bijvoorbeeld zeker groene stroom en wil je wel of niet een verplichte domiciliëring? Stel dat gewoon in en elk contract dat je bij de resultaten te zien krijgt, voldoet aan die voorwaarden. Vergelijk het een beetje met een immo website waarop je kan ingeven hoeveel slaapkamers je wil en of een tuin al dan niet noodzakelijk is." 
 

Als je de filter goed gebruikt, krijg je alleen contracten te zien die voor jouw situatie interessant zijn. 

Leen Vandezande, VREG

3. Geen oude contracten meer

Op de 'oude' V-test kreeg je soms contracten te zien die niet meer bestonden. De test werd alleen bij het begin van de maand aangepast.

"Dat zal nu niet meer gebeuren", zegt Vandezande. "We kunnen de V-test makkelijker aanpassen in de loop van de maand. Ook als een leverancier een nieuw contract lanceert in het midden van de maand, zal je dat snel zien." Ook de maandelijkse update van contracten gaat sneller. "Elke eerste dag van de maand zie je alle contracten die tijdens die maand aangeboden zullen worden." 
 

4. Je wordt doorverwezen naar de juiste websites 

Als je de V-test hebt doorlopen, dan krijg je een aantal contractvoorstellen. "Vanaf vandaag staat er daarbij een link naar de tariefkaart van dat contract. Op die tariefkaart vind je alle details over het contract terug." 

Dat is niet het enige nieuwe. Bij elk contractvoorstel staat ook de link naar de website van de leverancier. Tot nu toe moest je op basis van het resultaat van de VREG zelf nog op zoek gaan naar dat contract via het internet. Dat liep vaak mis omdat veel contracten op elkaar lijken. "Dankzij die direct linken vermijden we dat probleem. Je moet natuurlijk zelf wel nog het contract aangaan", vertelt Vandezande. 

 

5. Gegevens bewaren en delen

Een laatste toevoeging is dat je nu ook gegevens en zoekfilters kan bewaren op de website van de V-test.

"Nu kan je dus snel en makkelijk de V-test herhalen. Je moet niet altijd van 0 beginnen en je verbruiksgegevens invullen", verduidelijkt Vandezande. "Je kan de link naar je persoonlijke gegevens ook gemakkelijk delen. Stel dat een familielid je vraag om de V-test te doen, dan kan je ook dat gebruikersprofiel instellen en opslaan. Het resultaat van de V-test kan je ook doormailen", besluit Vandezande. 
 

Zelf aan de slag?

De V-test van de VREG vind je hier. 

Je kan op de website een rondleiding volgen om alle nieuwe functies te ontdekkenKlik bovenaan op ‘hoe te gebruiken’. Je krijgt stap voor stap uitgelegd hoe je de resultaten moet begrijpen en hoe je er verder mee kan werken. De VREG plant later dit jaar nog vernieuwingen. Zo zullen onder andere groepsaankopen worden opgenomen in de V-test!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!