De winkelier heeft gelijk: potje openmaken is potje betalen

maandag 12 oktober 2020 - 09:41
Zelf mag je dezer dagen niet meer testen in de winkel.
Handelaars mogen je verplichten om een product aan te kopen als je de verpakking geopend hebt. Maar dat moet dan wel duidelijk aangegeven zijn in de winkel.

Vervelende bijwerking van de coronacrisis: je mag in de winkel geen testers meer gebruiken. Maar je wil natuurlijk wel graag eerst eens ruiken aan dat parfum of dat flesje etherische olie voor je het koopt. Maar kan de winkel jou dan ook verplichten om het product aan te kopen? Ja dus.

'Die man zei niks'

Anke Hoenraet kan erover meespreken. Ze wou etherische olie kopen in een vestiging van MediMarket en draaide een aantal flesjes open om de geur te ontdekken. Ze merkte dat een man haar ondertussen gadesloeg, maar niks zei. Even later verdween de man, en toen hij enkele ogenblikken later terugkwam in het gezelschap van een winkelbediende had hij een winkelmandje vast.

Hij bleek een beveiligingsagent in burger. Alle producten die Anke aangeraakt had, lagen in zijn mandje en ze werd verplicht om ze stuk voor stuk aan te kopen.

“Waarom heeft hij niet meteen gezegd dat je nergens mag aan ruiken? Nu moet ik 67 euro betalen voor producten die ik niet eens wil.”

Briefje in de winkel

Brigitte De Cock van MediMarket wijst op een aantal goeie redenen om verpakkingen niet open te maken.

“Een product wordt vaak onverkoopbaar wanneer de verpakking geopend werd. Aangezien wij de laagsteprijsgarantie bieden, kunnen we ons zo’n verliezen niet veroorloven. Bovendien kan een geopende verpakking ook kwaliteitsproblemen veroorzaken.”

Ze vergelijkt het met winkelen in de supermarkt: “Een potje yoghurt open je ook niet om eraan te ruiken en het daarna terug te zetten.”

MediMarket toont ook wel begrip. “We snappen dat het voor de klant moeilijker is omdat we door de coronamaatregelen geen testers meer kunnen aanbieden. Weet dat je altijd het winkelpersoneel mag aanspreken. Zij zullen je helpen om een product te testen.”  

Maar het kan duidelijker

Dat je geen verpakkingen mag openen, wordt op verschillende plekken aangegeven in de winkel, beaamt Anke intussen ook. Maar ze zag de briefjes pas hangen toen het al te laat was.

“Dat kan inderdaad duidelijker”, geeft MediMarket toe. “Aan de rayon van de etherische oliën was die boodschap niet zichtbaar. Ze hangt alleen op op andere plaatsen in de winkel. We bekijken hoe dat beter kan.”

Het had natuurlijk ook anders kunnen lopen mocht de bewaker Anke meteen aangesproken hebben. Nu liet hij haar begaan en confronteerde hij haar met de huisregel toen het al te laat was.

“Wij zijn er als winkelketen verantwoordelijk voor dat onze veiligheidsagenten adequaat handelen. We bekijken dan ook of we hun mandaat kunnen uitbreiden zodat ze voortaan ook klanten kunnen aanspreken. Want dat is nu inderdaad niet toegestaan.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!