Diamant is een duur cadeau, zo vermijd je een miskoop

maandag 7 oktober 2019 - 15:22
Een juweel met een diamant is nog altijd gegeerd, zo meent de sector zelf, al is de concurrentie groot. Voor dat geld kan je ook een mooie reis maken bijvoorbeeld. Wie toch zo'n steen in huis wil halen, moet een aantal eenvoudige basisprincipes in het achterhoofd houden.

Wanneer we een grote stap zetten in het leven -zoals een verloving, huwelijk of bij een geboorte- denken sommige consumenten nog wel aan een juweel met een diamant. Maar omdat mensen vaak later huwen of niet meer huwen en gewoon wettelijk samenwonen, denken ze niet meer altijd aan een diamanten ring bijvoorbeeld. Of ze besteden het geld liever aan een reis van drie weken naar een exotisch land. Diamant heeft meer concurrenten dan vroeger. 

Toch maakt de diamant als cadeau ook nog altijd kans bij de millennials, de consumenten van nu. Die zijn op zoek naar iets uniek, iets dat hen typeert. Aangezien elke diamant anders is en bovendien duurzamer dan een wegwerpjuweel, is het opnieuw in gratie. Bovendien zijn er heel wat nieuwe creatievelingen die juwelen maken en aanprijzen via sociale media, waardoor de juwelen opnieuw aansluiting vinden bij het jongere publiek. 

Bij een verloving, trouw of geboorte, denken mensen nog steeds aan een diamant, maar de concurrentie van andere cadeaus is groter dan vroeger.

Margaux Donckier, Antwerp Diamond Center

Een richtprijs geven voor een diamant is moeilijk. Bij sommige juweliers vind je al een hangertje met een kleine fractie diamant in voor zo'n 50 euro, maar dat is dan nog geen echte steen. Vanaf een juweel wel een volwaardige steen is, moet je een certificaat vragen. Dat is een paspoort van de steen over de kleur, het gewicht, de helderheid en de slijpvorm van de steen. Er zijn wel diamanten te koop met een onzuiverheid die vaak niet met het blote oog te zien is. Als je daar meer over wil weten, bekijk dan het filmpje van mijn collega's van Voor hetzelfde geld. 

Bovendien werken een aantal Antwerpse diamantairs met het Antwerp Most Brilliant-label. Dat label, dat wordt uitgereikt door de Stad Antwerpen, verzekert klanten dat de juwelier zich onderscheidt van anderen in uitmuntendheid . Het is ook een bewijs dat het in dat geval al zeker niet om bloeddiamanten gaat. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!