de inspecteur
Diepvriesgroenten
wo 12 sep. - 6:30
Luisteraar Cecilia uit Leuven koopt vaak diepvriesgroenten omdat dat makkelijker is.
Ze merkt op dat die vaak goedkoper zijn en vraagt zich af hoe dat komt.
Verder wil ze weten of het eigenlijk wel gezond is elke dag diepvriesgroenten te eten.
Inspecteur Decaluwé zet de prijzen op een rij en besluit dat spinazie en boontjes vaak goedkoper zijn in de diepvries. Er is ook wel een verschil tussen de prijzen in verschillende supermarkten. De huismerken zijn de beste keuze.
Duurder zijn dan weer Iglo, O’cool en Bofrost.
Bofrost is handig om dat ze aan huis leveren, maar bij de eerste bestelling moet je er wel voor 30 euro aankopen.
Professor Dewettinck van de universiteit in Gent deed een onderzoek naar het vitaminebehoud bij de verwerking van groenten.
Hij kwam tot de conclusie dat diepvriesgroenten vaak meer vitaminen bevatten dan zogenaamde verse groenten. Die verse gewassen zijn vaak langer onderweg en blijven ook soms nog even in onze koelkast liggen. In de diepvriesfabriek zitten de boontjes 3 uur na het oogsten al in de diepvries.
In veel restaurants worden diepvriesgroenten voorgeschoteld, vooral in soepen, stoofpotjes en sauzen.
De grootste reden is de arbeidskost verlagen. Want groenten kuisen en snijden kost tijd en dus geld.
Nog een argument is dat diepvriesgroenten prijsvast zijn, en niet varïeren in prijs zoals verse seizoensgroenten.
Hoe kleiner de restaurants, hoe verser de groenten zijn, aldus Dirk Daniëls van Horeca Vlaanderen in Limburg.
En dan over de smaak…
Frank Fol, onze groentenkok , deed voor ons een smaaktest.
We schotelden hem telkens 2 bordjes van dezelfde groente voor : één met diepvriesgroenten, één met verse groenten. Hieronder kan je de foto’s zien in het album.
Conclusie : 3-1 voor de verse groenten qua smaak, behalve voor de broccoli: die bleek uit de diepvries lekkerder dan de verse.
"Diepriesgroenten zijn qua smaak ook een goed alternatief voor verse groenten", aldus groentekok Frank Fol.