Dippen maar: de grote smaaktest guacamole!

vrijdag 6 januari 2017 - 13:59
Zelf guacamole maken is een koud kunstje. Maar waar verkopen ze de lekkerste in een potje?

Mexico is trots op z’n beroemde groene dipsaus. De guacamole heeft intussen de hele wereld veroverd. En zoveel mensen, zoveel recepten. De basis is en blijft avodaco. Maar er zit vaak ook tomaat, ui, look, limoensap, jalapeño-peper en koriander in. Heel wat Amerikanen draaien er zelfs mayonaise doorheen.

Het lekkerste merk

Hoe brengen onze supermarkten het ervan af? Het smaakpanel van de Inspecteur proefde 4 huismerken en één A-merk. Na het tellen van de 100 stemformulieren tekende Sven Pichal deze top 5 op:

  1. Boni Selection (Colruyt) - € 8,77/kg
  2. Carrefour - 6,00 €/kilo
  3. Old El Paso - 16,03 €/kilo
  4. Delhaize - 13,45 €/kg
  5. Albert Heijn - 15,00€/kg

Een ferme voorsprong voor Boni. Wel verrassend dat plaats 2 en 3 niet naar de twee andere merken uit de koelafdeling gaan (Delhaize en Albert Heijn). Ze worden geklopt door de glazen bokalen van Carrefour en Old El Paso, die lang houdbaar zijn.

Waar is de avocado?

Dr. Annick Verween is blij dat het panel kiest voor een guacamole met een eenvoudig recept. Boni heeft in totaal 7 verschillende ingrediënten. Carrefour heeft er maar liefst meer dan 30.

“En dat heeft alles te maken met het verschil tussen zo’n glazen bokaal en een potje uit de koelafdeling” zegt Verween. “Old El Paso en Carrefour bewaren langer maar daarvoor moeten de producenten er wel heel wat aan toevoegen.”

En dat merk je alleen al aan het percentage avocado (normaal gezien toch het hoofdingrediënt van guacamole). "In zo’n glazen pot zit maar 12 of 14% avocado. Soms zitten er ronduit vreemde ingrediënten in, tot aardappelvlokken toe. Boni daarentegen bevat 76% avocado, Albert Heijn 85% en Delhaize zelfs 95%."

Avocado = vet?

Het klopt dat avocado’s veel vet bevatten, maar toch is Annick Verween fan: “Het zijn vooral goede Omega 3-vetten. Bovendien bevat een avocado ook veel vezels, kalium, vit B en foliumzuur.”

Dus als je kan kiezen tussen een mayonasedip of guacamole op de nieuwjaarsreceptie, dan is je lijf in elk geval beter af met de guacamole. “Als er tenminste veel avocado in zit,” vindt Verween, “want dat is geen garantie met zo’n glazen potje. Ik maak ‘m daarom altijd zelf.”

Als je 't ook eens wil proberen: hier vind je een recept.

Zo blijft hij groen

Wel een nadeel: de dip wordt snel bruin. Ze zeggen dat je de pit van de avocado in de dip moet leggen, maar dat helpt eigenlijk alleen ónder de pit, zegt Annick. “Het is door blootstelling aan de lucht dat de guacamole bruin wordt, net zoals bij de appel.”

Wat wel helpt: een beetje citroensap door de saus mengen mengen. Of nog beter: giet een klein laagje water op de saus als ze klaar is, en zet ze in de koelkast. Vlak voor je de guacamole opdient giet je het water af en ziet hij er nog steeds mooi frisgroen uit.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!