Dit betekent 'FAO 27' op het etiket van je vis

dinsdag 18 februari 2020 - 08:00
Nee, je vis komt niet van de Fao-eilanden.

"FAO staat voor 'Food and Agriculture Organization', de voedsel- en landbouworganisatie van de VN", legt Vera van Vishandel Steloy uit. "Die hebben de wereld in verschillende zones verdeeld en allemaal een nummer gegeven. FAO 27 is zo'n zone. In totaal bestaan er een honderdtal zones."

En dat is geen kleine zone. "FAO 27 bevat het Noord-Oosten van de Atlantische Oceaan. Hij start aan de Barentszzee, gaat naar beneden lands de Noorse kust, Oostzee, de kust voor West-Schotland, Noordzee, het kanaal, helemaal tot in de Golf van Biskaje en het westen van Portugal. Een gigantisch gebied dus. Onze eigen Noordzee ligt er dus ook in. Het merendeel van de vis die verkocht wordt in België is afkomstig uit dit gebied. Een ander belangrijk gebied voor de Belgische markt is FAO 37. Dat is de Middellandse en Zwarte Zee."

Duurzaamheid

Het FAO 27-gebied is dus het gebied dat voor ons het dichtst bij ligt. Betekent dit dan dat de vis die hieruit afkomstig is ook duurzamer is? "De vis komt dan wel niet van aan de andere kant van de wereld, maar de Barentszzee is ook niet meteen bij de deur. Maar de FAO heeft die zones bepaald om 2 redenen: de eerste is zodat de consumenten weten waar hun eten vandaan komt. De tweede is om controles uit te kunnen voeren. De vissers zelf en de verpakkingsbedrijven móeten vermelden vanuit welk gebied de vis afkomstig is. Zo kan het FAO in de gaten houden of hun regels nageleefd worden. Want er gelden heel wat beperkingen. Dat kunnen beperkingen in hoeveelheid zijn om overbevissing tegen te gaan. Of beperkingen in tijd. Er zijn heel wat soorten waar niet op gevist mag worden tijdens hun paarseizoen. Stel dat er een soort met uitsterven bedreigd wordt, dan kan het FAO nóg strengere beperkingen opleggen of de vangst zelfs compleet verbieden."

Maar hoe verschilt de vermelding van het FAO-gebied dan van andere vislabels, zoals MSC,  ASC, NSC, ... ? "De vermelding van het FAO-gebied is wettelijk verplicht. Die andere commerciële labels zijn eerder aanbevelingen, die zijn eerder vrijwillig. Maar daar zijn natuurlijk ook regels en verplichtingen aan verbonden en hebben ook hetzelfde doel: een bepaald visgebied kunnen controleren en sturen indien nodig."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!