Dit zijn jullie tips om plakkerig plastic weer fris en proper te krijgen

donderdag 26 november 2020 - 12:13
Handvatten van je fiets die na een tijdje kleverig aanvoelen. Of een computermuis die plakkerig aanvoelt. Het is een veelvoorkomend probleem. Een permanente oplossing is er niet, maar jullie hebben wel tips om de plastics wat langer proper te houden.

Veel producten zijn voorzien van een laagje zacht plastic. Denk maar aan een balpen, een computermuis of een schroevendraaier. Het plastic is bedoeld om een betere grip te hebben. Maar in veel gevallen wordt dat plastic na een tijdje plakkerig en onaangenaam om aan te raken.

Volgens wetenschapsjournalist Koen Wauters ligt het probleem bij de weekmakers die in het plastic verwerkt zijn. "Een weekmaker is een vloeistof die wordt toegevoegd aan plastic om het zachter te maken. Het probleem met die stoffen is dat ze na verloop van tijd gaan migreren. Ze komen weer vrij uit het plastic, en daardoor ontstaat dat plakkerige effect."

Een definitieve oplossing om dat probleem te voorkomen is er niet. Maar veel luisteraars suggeren huis-tuin- en keukenmiddeltjes om het plakkerig gevoel tijdelijk op te lossen.

Ik was alles met een superontvetter af: computermuis, afstandsbediening, telefoon, GSM, lichtschakelaars. Géén plakboel bij mij. 

Luisteraar Sonja Kosecki

De wonderspons van Mister Proper doet wonderen. Ik heb er de plakkerige computermuis weer bruikbaar mee gekregen.

Luisteraar Sonja Van Acker

Onze Tupperwarepotjes hebben dit ook soms. We krijgen het er wel af door te wassen met soda.

Luisteraar Annouck Truyens

Met Cif insmeren en een uurtje laten intrekken en dan afwassen. Daarna is het weer oké!

Luisteraar Annie Marschal

Ik heb het handvat van mijn paraplu met een beetje talkpoeder ingesmeerd. Werkt perfect!

Luisteraar Fabienne Deyaert

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!