Doorverhuren: magda?

dinsdag 22 mei 2012 - 07:55
aanhangwagen
Zoekertjessites staan er vol van: particulieren die spullen te huur aanbieden. Dat gaat van fietsdragers over kampeerauto’s en aanhangwagens tot vakantiehuizen. Let wel een beetje op als je daarop ing

Zoekertjessites staan er vol van: particulieren die spullen te huur aanbieden. Dat gaat van fietsdragers over kampeerauto’s en aanhangwagens tot vakantiehuizen.
Let wel een beetje op als je daarop ingaat.

Zeker bij voertuigen is het een must om te checken dat het voertuig omnium verzekerd is.

Een aanhangwagen tot 500 kg zit standaard mee in de verzekering van het trekkende voertuig. Check bij je autoverzekering hoe het zit voor zwaardere modellen.
Een fietsdrager zit meestal ook mee in de verzekering


Ook als verhuurder kan je best twee keer nadenken:

Wil je je kampeerauto verhuren dan kan je best ook eerst checken bij je verzekeraar of dat is toegelaten. Sommige maatschappijen dekken dat immers niet.

Wil je je vakantiehuis verhuren, zorg dan dat je een goede brandverzekering hebt afgesloten. In principe dekt de brandverzekering van de huurder eventuele schade, MAAR enkel als die verantwoordelijk gesteld kan worden. Een blikseminslag valt daar uiteraard niet onder. Sluit dus best zelf nog een brandverzekering af.

Als je iets huurt of zelfs gratis ontleent van iemand, dan zal jij sowieso altijd moeten opdraaien voor de kosten als er schade is. Tenzij de verhuurder of ontlener op voorhand duidelijk aangeeft dat dat niet zo is. Proberen de kosten te verhalen op je familiale verzekering zal niet lukken, want die komt niet tussenbeide als je de eigendom van iemand anders gebruikt in je eigen belang. Potje breken, potje betalen is dus de regel. Dus als je iets huurt of gewoon leent bij een particulier, dan doen jullie er allebei goed aan om op voorhand duidelijk af te spreken wie zal opdraaien voor welke schade.


En wat met de fiscus?

Als je iets verhuurt, ben je belastingsplichtig. Maar als dat af en toe gebeurt (voor een bedrag minder dan 5580 euro) kan je opteren voor een vrijstelling. Check dat bij je belastingskantoor.

Meer info:
Verzekeringen
Belastingen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!