Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Dossier van André bij het Asbestfonds sleept al jaar aan. "Uitzonderlijk lang, maar complexe materie"

wo 6 jan. - 11:23

Mensen die zijn blootgesteld aan asbest kunnen voor een schadevergoeding aankloppen bij het Asbestfonds. Wie bijvoorbeeld in de buurt van de Eternitfabriek woont, of mensen die ermee in aanraking kwamen tijdens hun job. Dat laatste was het geval bij André uit Westende. Zijn vrouw Rosa klaagt bij De Inspecteur aan dat hun dossier bij het Asbestfonds al een jaar aansleept. Is dat normaal?

André was zijn hele leven arbeider in de Zuidertoren in Brussel. Daar kwam hij in aanraking met asbest tijdens het aanmaken van cement en het afbreken van muren. Wanneer de longarts ontdekt dat André zijn longen door asbest zijn aangetast, beslissen hij en zijn vrouw om actie te ondernemen. Ze dienen een dossier in bij het Asbestfonds om zo te kunnen rekenen op schadevergoeding.

Al een jaar aan het wachten

Het indienen gebeurde exact een jaar geleden. Rosa doet het verhaal in De Inspecteur: "Op 17 januari deden we onze aanvraag en begin februari kregen we te horen dat ons dossier werd opgestart. Daarbij de boodschap dat het zo'n 6 maanden zou duren. In mei belde ik hen om te polsen hoe ver ons dossier stond en kreeg te horen dat door corona en een gebrek aan voldoende artsen er vertraging op ons dossier zat. Alle begrip maar de maanden liepen verder en we hoorden niks van het Asbestfonds. Eind augustus belde ik zelf nog maar eens, maar ook dan konden ze ons weinig meer vertellen. Ondertussen heb ik niks meer gehoord."

Het is vooral de onwetendheid en de onzekerheid die Rosa en haar man André dwars zitten. Waarom geven ze ons nooit een stand van zaken, vragen ze zich af.

Uitzonderlijk lang

Volgens Alexander Van de Sande van het Asbestfonds is langer dan een jaar moeten wachten op een resultaat uitzonderlijk lang. "Bij dossiers die gaan over mesytholioom, ook gekend als asbestkanker, doen we er zo'n vijf tot zes maanden over. Bij die patiënten is de impact ook heel ernstig, bij die ziekte hebben mensen nog maximum 2 jaar te leven. Dossiers die gaan over andere ziektes opgelopen door asbest (asbestose of longkanker bijvoorbeeld) is de looptijd van een dossier zo'n negen maanden."

 

Waarom krijgen we nooit een stand van zaken over ons dossier?

— Rosa

Complexe materie

Dat André en Rosa te horen kregen dat hun dossier vertraging oploopt door corona en een gebrek aan artsen, klopt volgens Van de Sande. "Wij hangen af van gegevens van andere overheidsdiensten en in de coronacrisis was het moeilijker die snel te bekomen. Daarnaast hebben we het ook moeilijk om geschikte artsen aan te werven. Heel weinig artsen willen zich specialiseren in verzekeringsgeneeskunde en als overheidsinstelling hangen we voor de verloning ook vast aan bepaalde barema's."

Heel wat mensen zijn zich vaak ook niet bewust van de complexiteit van de dossiers die bij het Asbestfond sterecht komen. Van de Sande: "Bijvoorbeeld in het geval van mesytholioom. Mensen die die ziekte krijgen zijn vaak 30 tot 40 jaar geleden blootgesteld aan asbest. Wij moeten dus telkens de hele professionele loopbaan nagaan om te kijken waar de persoon precies werkte en of die effectief tijdens de uitoefening van zijn job in aanraking kwam met asbest. Onze ingenieurs moeten dan ook uitzoeken of er effectief asbest was op de plek van tewerkstelling, het is dus vaak een hele puzzel die we moeten leggen."

Ondertussen is het Asbestfonds wel bezig aan een digitalisering waardoor dossiers sneller kunnen worden afgehandeld en is er ook een portaalsite in de maak waarop je je dossier in de toekomst kan opvolgen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet